Motorsport

MotoGP-winnaar Nicky Hayden (35) overleden

Motorcoureur Nicky Hayden is maandag overleden. In een Italiaans ziekenhuis bezweek de 35-jarige Amerikaan aan de verwondingen die hij vorige week opliep tijdens een trainingsrit op de fiets nabij Rimini, waar hij op dat moment verbleef na zijn deelname aan de Superbike-wedstrijd op het circuit van Imola. Hayden werd aangereden door een auto en liep ernstig hersenletsel op. De coureur werd de voorbije vijf dagen in een kunstmatige coma gehouden, waarna maandag bleek dat er geen perspectief was op herstel.

Hayden was een geliefde coureur, die in 2006 de wereldtitel won in de MotoGP, de koningsklasse in de motorsport, door onder meer de Grote Prijs van Assen te winnen. ‘Kentucky Kid’ noemden ze hem, de man die altijd tijd had voor zijn fans. Hayden debuteerde in 2003 in de hoogste klasse, als teamgenoot van Valentino Rossi bij het Repsol Honda Team. Hij nam deel aan 218 grands prix, won er drie en stond 28 keer op het podium. In 2015 verliet hij de MotoGP en ging hij rijden voor Red Bull Honda in het WK Superbike. Sinds 2016 reed hij voor een Nederlands team: Ten Kate Honda team uit Nieuwleusen. Hij werd daar teamgenoot van Michael van der Mark. In zijn eerste jaar eindigde hij het WK als vijfde. In 2017 was een zevende plaats de beste notering van de Amerikaan. (NRC)