‘Mijn kind genoot zo dat ik meegenoot’

Ariana Grande De voormalige kindster Ariana Grande is de heldin van grote groepen meisjes met poezenoortjes. Vorige week speelde ze nog in Amsterdam.

Foto Paul Buck/EPA

Verloskundige Erna van Ipenburg was vorige week bij het concert van Ariana Grande in Amsterdam. Met haar dochter van elf. „In het publiek stonden vooral jonge meisjes, van ongeveer tien tot veertien jaar oud. Ze waren allemaal enthousiast mee aan het zingen, aan het dansen en aan het gillen.” Voor haar dochter was het haar eerste concert. „Ze was zo aan het genieten, dat ik vanzelf meegenoot, ook al kende ik Ariana Grande niet.”

De 23-jarige Amerikaanse popzangeres Ariana Grande was „gebroken”, twitterde ze in de nacht van maandag op dinsdag na de zelfmoordaanslag tijdens haar show in Manchester, waarbij zeker 22 concertbezoekers het leven lieten. „Het spijt me zo. Ik heb geen woorden.”

De populaire Grande stond in de Manchester Arena in het kader van haar Dangerous Woman-tour, naar aanleiding van haar gelijknamige derde studioalbum. Grande is een voormalig kind-acteur die in musicals, tv-series en films speelde. Ze heeft veel jonge fans. Enkele dagen eerder bestond haar publiek in Birmingham grotendeels uit kinderen van een jaar of elf met poezenoortjes op, schreef The Guardian.

Ariana Grande – die vanwege het brede bereik van haar lenige stembanden wel vergeleken wordt met Mariah Carey – volgde in haar loopbaan de curve van menig typisch Amerikaanse popster: promoverend van kindster naar flirterige popster naar ‘meer volwassen’. Dat laatste betekent doorgaans: met meer onverholen verwijzingen naar seks.

Grande werkt, zoals vrijwel alle pop-acts op haar niveau, veel met de Zweedse mega-hitproducer Max Martin, en treedt op in bombastische arena-producties met dansers, bewegende podiumdelen, flitsende visuals en kostuumwissels. Dit weekend zou Grande in Londen optreden en volgende week in Antwerpen. Of die shows doorgaan, was vanmorgen nog niet bekend.