Gesloten liveblog

Dader Manchester geïdentificeerd, claim IS twijfelachtig

Bij een aanslag in een concertzaal in de Britse stad Manchester zijn maandagavond ten minste 22 doden gevallen. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid van de aanslag opgeëist. Volg de ontwikkelingen hier.

We sluiten het liveblog over de aanslag in Manchester af. Hieronder de belangrijkste feiten op een rijtje:

 • Het dodental van de zelfmoordaanslag maandagavond na een concert van popster Ariana Grande is opgelopen tot 22. Onder de doden is een meisje van 8. 59 mensen raakten gewond, 12 van hen zijn jonger dan 16 jaar. De Britse premier Theresa May bezocht de jongste slachtoffers in het ziekenhuis.
 • De dader is geïdentificeerd als de 22-jarige Salman Abedi. Hij is de zoon van twee Libische vluchtelingen en werd in 1994 geboren in Manchester. Volgens de politie is het nog onduidelijk of Abedi bij een netwerk hoorde.
 • Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft in een verklaring de aanslag opgeëist. De Verenigde Staten houden voorlopig nog een slag om de arm: volgens de nationale veiligheidscoördinator Dan Coats hebben de Amerikanen nog geen aanwijzingen voor betrokkenheid van IS. De beweging zegt vaker achter een aanslag te zitten, zonder dat daar bewijs voor is.
 • De politie in Manchester heeft een 23-jarige verdachte gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Bij de vermoedelijke woning van de arrestant voerde de politie na een huiszoeking een gecontroleerde explosie uit.
 • In het centrum van Manchester zijn de slachtoffers van de aanslag dinsdagavond herdacht. De bijeenkomst, waar veel mensen op af kwamen, verliep zonder ongeregeldheden. Ook in andere steden waren herdenkingen.
 • Voor de Europa League-finale, morgenavond in Stockholm tussen Ajax en Manchester United, heeft de aanslag vooralsnog geen gevolgen. Voetbalbond UEFA zegt geen aanwijzingen te hebben dat de wedstrijd het doelwit is van terroristen. Ook de vertoning van de finale op het Museumplein in Amsterdam gaat gewoon door. De Ajax-spelers begonnen hun laatste training dinsdag met een minuut stilte.
 • Lees hieronder het liveblog over de aanslag in Manchester terug.

  Een minuut stilte voor training Ajax

  Ajax is de laatste training voor de finale van Manchester United begonnen met een minuut stilte, meldt persbureau ANP. Morgen spelen de twee teams om de Europa League. Ook voor die wedstrijd zal een minuut stilte plaatsvinden, besloot de Europese voetbalbond UEFA.

  Spelers van Ajax zeggen 'geschokt' te zijn. Enkele spelersvrouwen waren aanwezig bij een concert van Ariana Grande dat twee weken geleden in Amsterdam plaatsvond.

  Twitter avatar PeoplesPerson_ The Peoples Person A message from Eric Cantona to the people of Manchester: "I suffer with you. My heart is with you." https://t.co/2nDNiaMmR6

  De herdenking komt ten einde

  De herdenking is inmiddels beëindigd. Er vonden geen ongeregeldheden plaats.

  Twitter avatar helenpidd Helen Pidd The vigil has ended but a man is chanting "there is a light and it never goes out". #manchester

  Een ontruiming bij de Salford Universiteit om een verdacht pakje liep met een sisser af: loos alarm.

  Herdenking Manchester drukbezocht

  De herdenking in het centrum van Manchester is inmiddels begonnen. Volgens berichten op social media wordt deze druk bezocht:

  Twitter avatar JoshHalliday Josh Halliday Thousands at Manchester vigil. Those at back can't hear what's been said but unanimous applause breaking out. https://t.co/bVEMqDraVr
  Twitter avatar ThatsManchester That's Manchester "Love is stronger than hate" that's the message at tonight's vigil #Manchester https://t.co/Yz8hOTnZoT
  Twitter avatar helenpidd Helen Pidd Manchester's Albert Square is full with thousands of people here to show solidarity with their fellow Mancunians https://t.co/n9VmK9JRUf

  Round of applause breaks out as this group of men carrying placards march into Albert Square pic.twitter.com/UsVoKEOG6L

  — Chris Slater (@chrisslaterMEN) May 23, 2017

  Ook elders in Engeland worden de slachtoffers van de aanslag op dit moment herdacht.

  Twitter avatar ExpressandStar Express & Star Birmingham holds vigil to show support for Manchester after attack
  https://t.co/xWTlcNlDDY https://t.co/toFBdKaP30

  Britse politie bevestigt naam vermoedelijke dader

  Na de uitspraken van Amerikaanse bronnen bevestigt nu de Britse politie in een persconferentie dat de 22-jarige Salman Abedi de vermoedelijke dader is van de aanslag in Manchester. Het is nog niet duidelijk of hij alleen werkte of dat hij deel was van een terreurnetwerk, aldus de politie.

  Abedi was kind van Libische vluchtelingen

  Volgens de Britse krant The Telegraph zou Abedi de zoon zijn van twee Libiërs die het regime van Muammar Gadaffi ontvluchtten. Hij werd in 1994 in Manchester geboren.

  Identiteit vermeende aanslagpleger bekend

  De Britse autoriteiten hebben de vermoedelijke dader van de aanslag inmiddels geïdentificeerd, meldt persbureau AP op basis van Amerikaanse bronnen. Zijn naam zou Salman Abedi zijn.

  Moment stilte voor slachtoffers Manchester

  De Britse koningin Elisabeth en de rest van de koninklijke familie heeft om 17.00 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Dat meldt persbureau AP. De koningin is momenteel op Buckingham Palace. Ook in het centrum van de stad vindt binnenkort een herdenkingsdienst plaats.

  Premier May zegt inmiddels met de Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse premier Paolo Gentiloni en de Australische premier Malcolm Turnbull te hebben gesproken. Macron heeft in de Britse ambassade in Parijs het condoleanceregister getekend.

  Theresa May bezoekt ziekenhuis

  De Britse premier Theresa May is inmiddels gearriveerd bij het kinderziekenhuis waar 12 jonge slachtoffers van de aanslag behandeld worden. Dat meldt The Guardian-reporter Jamie Grierson op Twitter:

  Twitter avatar JamieGrierson Jamie Grierson The prime minister, Theresa May, arrives at Manchester children's hospital, where she is to visit victims of the ar… https://t.co/tbU9sbxFqk

  The prime minister, Theresa May, arrives at Manchester children's hospital, where she is to visit victims of the arena bomb attack. pic.twitter.com/vYuVM6YMPx

  — Jamie Grierson (@JamieGrierson) May 23, 2017

  De sfeer is gespannen in het ziekenhuis. Een half uur geleden werd het gebouw tijdelijk geëvacueerd vanwege een brandalarm dat aansloeg, schrijft Grierson.

  Politie Londen zet meer agenten in

  De politie van Londen zet voorlopig extra veiligheidsmaatregelen in. Dat blijkt uit een persverklaring van de politie. De politie kijkt bovendien opnieuw naar de beveiligingsplannen voor aanstaande evenementen in de Britse hoofdstad. Het gaat onder andere om sportevenementen die dit weekend zullen plaatsvinden in Wembley en Twickenham, zoals rugby en voetbalwedstrijden.

  Er worden ook meer agenten en beveiligers naar kleinere evenementen gestuurd. Bovendien gaat er meer blauw de straat op om mensen gerust te stellen.

  Herdenking Manchester vanavond

  Er zal om 18.00 uur lokale tijd een herdenking plaatsvinden van de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Dat meldt de politie. De burgemeester zal dan in het centrum van de stad een uur lang stil staan bij de aanslag.

  'Nog geen bewijs dat IS verantwoordelijk is'

  De Verenigde Staten hebben nog geen bewijs gevonden dat Islamitische Staat betrokken is bij de zelfmoordaanslag in Manchester, ondanks de claim van de terreurgroep. Dat heeft de nationale veiligheidscoördinator Dan Coats dinsdag gezegd, schrijft persbureau Reuters.

  IS claimt wel vaker verantwoordelijk te zijn voor een aanslag zonder dat daar aanwijzingen voor zijn.

  Politie Manchester doet oproep

  De politie in Manchester roept mensen op die mogelijk met de auto beelden hebben gemaakt in het centrum van Manchester tussen 20.00 en 23.00 uur 's avonds (Britse tijd) om die beelden op te sturen naar de politie:

  Verklaring Manchester Arena

  De Manchester Arena, waar de aanslag plaatsvond, heeft zojuist een verklaring verspreid. De concertzaal betuigt steun aan de getroffenen en complimenteert de hulpdiensten:

  Poolse burgers vermist

  Onder de vermisten na de aanslag in Manchester zijn ook Poolse burgers. Dat heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd aan Jakub Krupa, een Poolse correspondent in het Verenigd Koninkrijk:

  Twitter avatar JakubKrupa Jakub Krupa CONFIRMED: Polish MFA says Polish citizens are among the people missing after last night's terrorist attack in Manchester.

  Eiffeltoren niet verlicht vannacht

  De lichtjes van de Eiffeltoren in Parijs zullen om middernacht gedoofd worden, meldt de burgemeester van de stad, Anne Hidalgo, ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Manchester:

  Anderhalf jaar geleden vond in Parijs een reeks aanslagen plaats, waaronder in concertzaal Bataclan. Daar kwamen toen 89 mensen om het leven. In totaal vielen toen 129 slachtoffers. Burgemeester Hidalgo:

  "De Parijzenaren, die zijn geconfronteerd met net zo'n beproeving, staan aan de kant van de inwoners van Manchester."

  Lees meer over de veiligheid bij concerten na 'Bataclan': Bomhonden doorzoeken concertzalen sinds de Bataclan

  In Brussel hangen 28 EU-vlaggen half stok

  In Brussel hangen 28 vlaggen van de Europese Unie, waar het Verenigd Koninkrijk nog lid van is, half stok:

  Twitter avatar DanielBoffey Daniel Boffey 28 EU flags at half mast. https://t.co/FOimEsoqsl

  Adres in Followfield mogelijk adres van 23-jarige verdachte

  De gecontroleerde ontploffing van de politie in de buurt Followfield, ten zuiden van het centrum van Manchester, vond waarschijnlijk plaats in de straat Elsmore Road, die de politie heeft afgezet. Daar zou zich het huis bevinden van de 23-jarige verdachte die eerder op de dag werd opgepakt in verband met de aanslag.

  Twitter avatar fperraudin Frances Perraudin Onlookers near the address in Fallowfield believed to be the house of the 23yo arrested in connection to the… https://t.co/FhSseWV02V

  Ook in de buurt Whalley Range voerde de politie een huiszoeking uit, in Carlton Road. Daar zou degene wonen die de zelfmoordaanslag heeft uitgevoerd.

  Beelden van de locatie in Followfield:

  Onlookers near the address in Fallowfield believed to be the house of the 23yo arrested in connection to the #Manchesterattack pic.twitter.com/qnNRVDVjvf

  — Frances Perraudin (@fperraudin) 23 mei 2017

  Tweede slachtoffer bekend: 8-jarig meisje Saffie

  Het tweede slachtoffer van wie de naam bekend is geworden is de 8-jarige Saffie Rose Roussos. Dat meldt persbureau AP op basis van autoriteiten. Zij is een van de 22 mensen die omkwamen bij de aanslag. Ook van de 18-jarige Georgina Callander is de identiteit bekend.

  Volgens The Guardian was Saffie met haar moeder en zus bij het concert van Ariana Grande aanwezig. Zij liggen gewond in verschillende ziekenhuizen.

  Politie: huiszoekingen op twee plekken in Manchester

  De politie in Manchester heeft op twee plekken in Manchester huiszoekingen gedaan in het kader van het onderzoek naar de aanslsag van maandagavond, volgens een verklaring. Eén vond plaats in de buurt Whalley Range en één in Followfield. Bij die laatste hebben agenten ook een gecontroleerde ontploffing uitgevoerd.

  Zeker 12 gewonden onder de 16 jaar

  Zeker twaalf kinderen onder de zestien jaar bevinden zich onder de 59 gewonden van de aanslag. Dat zei David Ratcliffe, medisch directeur van de North West Ambulance Service, zojuist tegen journalisten. De twaalf zijn naar Royal Manchester Children's Hospital gebracht. Een ander ziekenhuis zou vooral volwassenen hebben opgenomen. Daarnaast worden verschillende lichtgewonden in andere centra behandeld. Onder hen zouden ook nog kinderen kunnen zijn.

  De gezondheidsautoriteit van de stad zegt dat een maand geleden een oefening is gedaan met een scenario die "niet erg verschilt" met de aanslag van maandagavond:

  Twitter avatar DavidAPaine David Paine .@JonRouseGMHSCP reveals Gtr Manc had tested emergency response to scenario "not too dissimilar" to last night's attack one month ago

  Verklaring Islamitische Staat

  De verklaring waarin Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeist is hier te lezen:

  Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group IS Claims Credit for Manchester Bombing, Killing and Wounding Nearly 100 https://t.co/8FZh8E5sAz

  De terreurgroep claimt bijna honderd "kruisvaarders" te hebben gedood of verwond. Het officiële dodental ligt op 22, het aantal gewonden is 59.

  Trump en May hebben gebeld

  De Amerikaanse president en de Britse premier hebben elkaar over de telefoon gesproken over de aanslag. Donald Trump belde Theresa May vanuit Jeruzalem, waar hij dit moment een bezoek aan brengt.

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We stand in absolute solidarity with the people of the United Kingdom. https://t.co/X6fUUxxYXE

  De twee wereldleiders zijn het erover eens dat de aanval moedwillig en verdorven is. Trump benadrukte dat de Amerikanen te allen tijde de inwoners van het Verenigd Koninkrijk zullen steunen en bood zijn hulp aan bij het Britse onderzoek.

  Later deze week zien Trump en May elkaar bij de G7 op Sicilië. Daar zullen ze het onder meer hebben over de gezamenlijke strijd tegen terrorisme.

  Huiszoeking op de Carlton Road in Manchester

  Er vindt momenteel een huiszoeking plaats op de Carlton Road, in de buurten Chorlton/Whalley Range in het zuidwesten van Manchester. Degene die de bom liet afgaan zou in een van de flats aan de straat wonen.

  Tweet van een redacteur van The Guardian:

  De weg zou zijn afgezet en bewoners worden tegengehouden.

  Tweet van een verslaggever van The Guardian:

  Twitter avatar NParveenG Nazia Parveen Manchester terror attack: police just raided flats in Chorlton https://t.co/kXCgl20sh5

  De locatie van de Carlton Road:

  Heldere video The Guardian

  The Guardian heeft een heldere, samenvattende video gemaakt over de gebeurtenissen sinds maandagavond:

  Amerikanen bieden Britten hulp

  In een verklaring van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, staat dat de Amerikanen hulp bieden bij het onderzoek van de Britten naar de aanslag.

  Een woordvoerder van het ministerie twittert de verklaring:

  Twitter avatar statedeptspox Heather Nauert Statement by Secretary Tillerson on last night's attack in Manchester, UK. #manchesterattack https://t.co/MfgenZKpme

  Islamitische Staat claimt verantwoordelijkheid

  Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in de Manchester Arena opgeëist. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de terreurgroep op berichtendienst Telegram.

  Het gebeurt vaker dat IS de verantwoordelijkheid voor een aanslag claimt zonder dat daar aanwijzingen voor zijn.

  Volgens Reuters schrijft de terreurgroep dat de aanslag is uitgevoerd met een explosief die bij het concert is geplaatst door een van zijn 'soldaten'.

  Getuigenverhalen: ‘De explosie gooide me meters opzij’

  In de paniek na de aanslag in Manchester raakten ouders en kinderen elkaar kwijt. De beveiligers waren net zo verward als iedereen. Lees enkele getuigenverslagen:

  ‘De explosie gooide me meters opzij’

  Hoe worden concerten beveiligd sinds 'Bataclan'?

  Na de aanslag in een Parijse zaal Bataclan zijn veel maatregelen genomen bij concerten, zoals ook in Ziggo Dome. Verzoeken vanuit het management van artiesten zijn uitgebreider en de eisen strenger. Zangeres Ariana Grande trad een week geleden nog op in Amsterdam.

  Lees ons verhaal over veiligheid bij concerten: Bomhonden sinds de aanslag in Bataclan

  Koningin Elizabeth II reageert

  Koningin Elizabeth II heeft ook gereageerd op de aanslag in Manchester. Ze leeft mee met iedereen die geraakt is door de "vreselijke gebeurtenis" en bedankt de hulpdiensten.

  Twitter avatar RoyalFamily The Royal Family A message from Her Majesty The Queen following the attack in Manchester yesterday. https://t.co/CuaaPmRM1D

  De volledige verklaring:
  The whole nation has been shocked by the death and injury in Manchester last night of so many people, adults and children, who had just been enjoying a concert.

  I know I speak for everyone in expressing my deepest sympathy to all who have been affected by this dreadful event and especially to the families and friends of those who have died or were injured.

  I want to thank all the members of the emergency services, who have responded with such professionalism and care.

  And I would like to express my admiration for the way the people of Manchester have responded, with humanity and compassion, to this act of barbarity.

  Politie vraagt nog steeds uit centrum te blijven

  De politie van Manchester roept mensen nog steeds op om het centrum van de stad te mijden. Op die manier moeten hulpdiensten zo veel mogelijk ruimte krijgen om hun werk te doen, aldus een laatste verklaring:

  Volgens de lokale wegenautoriteit zijn de wegen rondom de stad druk:

  Twitter avatar OfficialTfGM TfGM The road network is extremely busy - a number of roads closed and buses affected in the Salford area. Full details: https://t.co/Q0yMJRoAt1

  School maakt naam slachtoffer bekend

  De eerste naam van een slachtoffer is bekend. Het gaat om de 18-jarige Georgina Callander. De school van Callander, Runshaw College, heeft een verklaring daarover gepubliceerd, schrijft The Guardian:

  "Met groot verdriet hebben wij kennisgenomen van het feit dat een van de slachtoffers van de aanslag in Manchester een van onze studenten hier op Runshaw College was."

  De school biedt hulp aan vrienden en kennissen van Callander.

  Onder de slachtoffers zijn veel tieners, van wie sommigen nog vermist zijn. Enkele ouders zijn nog op zoek naar hun kinderen, volgens volgens The Guardian. Op het moment van de aanslag waren 21.000 mensen aanwezig in de concertzaal.

  Vertoning Europa League-finale Museumplein gaat gewoon door

  De vertoning van de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United op het Museumplein in Amsterdam gaat gewoon door. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laten weten. De gemeente heeft contact met Ajax hoe morgen rond de finale stil kan worden gestaan bij de slachtoffers.

  Voetbalsupporters maken zich na de aanslag zorgen. Is het veilig om met duizenden mensen op het Museumplein te staan? Lees: ‘Geen aanwijzingen aanslag’ in Stockholm of Amsterdam

  In een persverklaring zegt de gemeente:

  "Amsterdam leeft mee met de veelal jonge slachtoffers, hun ouders en andere nabestaanden van de verschrikkelijke aanslag in Manchester. [...] De aanslag in Manchester past in het huidige dreigingsbeeld en benadrukt helaas de realiteit waar alle grote steden in Europa helaas al langer mee te maken hebben."

  Sinds dinsdagmorgen hangen vlaggen bij het Amsterdamse stadhuis half stok.

  Politie: 23-jarige verdachte gearresteerd

  De politie in Manchester meldt dat een 23-jarige man is gearresteerd in verband met de aanslag in een concertzaal in Manchester.

  In het winkelcentrum Arndale is ook een man gearresteerd, maar deze arrestatie zou volgens de politie géén verband houden met de aanslag maandagavond.

  Winkelcentrum vrijgegeven

  Het winkelcentrum Arndale in het centrum van Manchester is weer vrijgegeven en gaat open, zo meldt persbureau Reuters. Verschillende mensen op Twitter melden hetzelfde. Arndale werd dinsdag om nog onbekende redenen kort ontruimd.

  Twitter avatar Camera_Mikey Michael Newton The Arndale centre cordon is now lifted by @gmpolice @itvcalendar @GranadaReports https://t.co/IfaammNBlf

  'Winkelcentrum in centrum Manchester ontruimd'

  Persbureau Reuters meldt dat een winkelcentrum in het centrum van Manchester zojuist ontruimd is. Een ooggetuige meldt aan het persbureau een harde klap te hebben gehoord en rennende mensen gezien te hebben. Tegen Reuters bevestigt de politie een "incident" te onderzoeken. Bronnen melden aan AP dat een man is gearresteerd.

  Volgens een verslaggever van de BBC begonnen mensen te rennen toen de politie het gebied rondom de Manchester Arena dat ontruimd was probeerde uit te bereiden. Een andere verslaggever hoorde van ooggetuigen dat schoten zijn gehoord.

  We are getting reports that police are evacuating the area around Manchester Arndale and are advising people to leave. More to follow. pic.twitter.com/j9a7KlgaMv

  — BBC Radio 5 live (@bbc5live) 23 mei 2017

  Twitter avatar RoryMcAnuff Rory Curran evacuated from the arndale by armed police! #manchester https://t.co/xb3PXlVMLp

  May: 'Politie denkt identiteit dader te kennen'

  Foto Toby Melville/Reuters

  De Britse premier Theresa May gaf zojuist een verklaring over de aanslag in Manchester. May had zojuist een ontmoeting gehad met de veiligheidsdiensten. De politie denkt de identiteit van de dader te kennen, maar kan deze in belang van het onderzoek nog niet naar buiten bevestigen. Of hij alleen handelde of lid was van een netwerk wordt eveneens nog onderzocht.

  De aanslag is volgens May de ergste die Manchester ooit heeft meegemaakt en eveneens de ergste die het noorden van Engeland ooit heeft getroffen.

  Het tijdstip en de plek van de aanslag waren volgens May zorgvuldig gekozen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Hoewel May benadrukte dat alle aanslagen gruwelijk zijn, is deze aanslag volgens haar nog afschuwelijker omdat deze zo duidelijk gericht was tegen kinderen en jongeren, die in groten getale bij het concert van Ariana Grande aanwezig waren. Ze sprak van een "zieke, laffe aanslag".

  Veel van de 59 gewonden verkeren volgens May nog in levensgevaar. May reist later vandaag naar Manchester en tevens zal ze later vandaag nogmaals met de veiligheidsdiensten overleggen. De verkiezingscampagne ligt vooralsnog stil.

  "Er zullen nog meer moeilijke dagen volgen. Laten we denken aan degenen die ons zijn ontvallen en aan hen die ons hebben geholpen. Onze manier van leven zal altijd zegevieren."

  Vanavond wake in centrum Manchester

  Vanavond om 18:00 uur lokale tijd (19:00 Nederlandse tijd) wordt in Manchester een wake gehouden voor de slachtoffers van de zelfmoordaanslag. Burgemeester Andy Burnham roept inwoners van zijn stad op om op dat tijdstip naar het Albert Square in het centrum van de stad te komen, waar hij zelf ook aanwezig zal zijn.

  Minuut stilte in Cannes en bij Giro

  Op het filmfestival in Cannes wordt om 15:00 uur een minuut stilte ingelast ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Manchester. Bij de start van de Giro werd vanochtend ook een minuut stilte in acht genomen, waarbij niet alleen de slachtoffers van de zelfmoordaanslag herdacht werden, maar ook het overlijden van twee topsporters: de Amerikaanse motorcoureur Nicky Hayden en de Duitse triatlete Julia Viellehner.

  'Beveiliging concert was gebrekkig'

  De Britse krant The Guardian meldt dat verschillende bezoekers van het concert van Ariana Grande dinsdagochtend klagen over de gebrekkige controle bij de ingang. Volgens een Tsjechische vrouw die bij het concert was was er "absoluut geen veiligheidscontrole" en werden mensen binnen gelaten zonder dat hun tassen werden doorgelicht.

  Op Twitter zeggen bezoekers van andere concerten in de Manchester Arena dat hun tassen voorheen ook nooit gecontroleerd werden.

  Twitter avatar JoshuaJamesBott JB Being there at the concert in Manchester, I'm not surprised someone was able to take something into the arena. Security was horrendous.
  Twitter avatar AgiBergman Agnes Bergman We were at the Ariana Grande concert. Just exited when the bang went off. Ppl were panicking. There was only bag check. Nothing else.
  Twitter avatar playboy_bells clare goodband @Harry_Styles @BBCBreaking I was at the arena in Manchester and their only check your bag not you and anyone can wa… https://t.co/iMmen6mTJG

  Noch de concertzaal, noch de politie heeft vooralsnog gereageerd op de mate van beveiliging bij het concert.

  In beeld: de aanslag in Manchester

  Een man draagt de ochtend na de aanslag in Manchester een meisje in een deken op zijn schouders. Oli Scarf/AFP

  Bekijk ook: De aanslag in Manchester

  UEFA: geen aanwijzing dat finale doelwit terreur is

  Eerder dinsdag betuigde de Europese voetbalbond UEFA al medeleven met de slachtoffers van de aanslag, nu is er ook een uitgebreidere officiële verklaring. De bond is geschokt en in gedachten bij de getroffen families. Op dit moment is er volgens de bond geen aanleiding te denken dat de finale van de Europa League die woensdagavond plaatsvindt een mogelijk doelwit is voor een aanslag.

  De UEFA benadrukt verder in nauw contact te staan met de Zweedse autoriteiten en dat men al vanaf het begin van de voorbereidingen voor de wedstrijd voorzorgmaatregelen heeft genomen voor een aanslag. Na de aanslag met een truck in het centrum van Stockholm in april werden die veiligheidsmaatregelen reeds opgeschroefd.

  Supporters worden opgeroepen extra vroeg bij het stadion te arriveren, omdat er uitgebreide controles zullen plaatsvinden.

  Ook Noord-Ierse partijen staken campagne

  Ook partijen in Noord-Ierland hebben al hun campagneactiviteiten opgeschort in reactie op de aanslag in Manchester, zo meldt de Ierse krant Belfast Telegraph. De Noord-Ieren stemmen tijdens de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk die op 8 juni worden gehouden.

  Alle deelnemende Noord-Ierse partijen, de DUP, SDLP, Alliance, UUP and Sinn Fein, hebben hun campagne gestaakt. Eerder dinsdag lieten ook Britse partijen als de Tories, Labour en de Liberal Democrats weten hun campagne stil te leggen.

  Dit zei de burgemeester van Manchester vanochtend:

  Burgemeester Andy Burnham gaf vanochtend rond 07:00 uur een toespraak, waarin hij zijn verbijstering en verdriet uitsprak. Ook bedankte hij alle hulpverleners en de inwoners van Manchester die zich van hun meest gastvrije kant toonden. Dit zei Burnham:

  "Na onze donkerste nacht, staat Manchester oog in oog met zijn moeilijkste ochtend. Het is nauwelijks te bevatten wat zich hier de laatste paar uur heeft afgespeeld, en woorden te vinden voor de schok, de woede en de pijn die we vandaag voelen.

  Kinderen, jonge mensen en hun gezinnen hebben degenen die hiervoor verantwoordelijk waren gekozen om te terroriseren en te doden. Dat was een duivelse daad.

  Onze eerste gedachten zijn bij de families van degenen die zijn gedood of gewond geraakt en we zullen alles doen om ze te helpen. Vandaag treuren we, maar we zijn sterk. Voor zover het mogelijk is, gaan we vandaag gewoon door zoals altijd in onze geweldige stad.

  Ik wil de honderden agenten, brandweermensen en ambulancepersoneel danken die de hele nacht onder de moeilijkste omstandigheden hebben gewerkt.

  Vanuit steden in het hele land en de hele wereld hebben we steunbetuigingen gekregen en daar zijn we dankbaar voor. Maar vooral wil in de bevolking van Manchester danken. Zelfs in de eerste minuten na de aanslag openden ze hun deuren voor vreemden en reden mensen weg van het gevaar. Daarmee hebben ze de beste reactie gegeven op degenen die proberen verdeling te zaaien.

  En het is die geest van Manchester die zal overwinnen en ons bijeen zal houden."

  Koning Willem-Alexander: 'Aanslag heeft ons diep geraakt'

  Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend een verklaring uit doen gaan over de aanslag in Manchester, waarbij ten minste 22 mensen om het leven kwamen.

  "De huiveringwekkende aanslag in Manchester die zoveel jonge slachtoffers heeft geëist, heeft ons diep geraakt. Wij leven intens mee met alle ouders die het verschrikkelijke nieuws hebben gekregen dat hun kind is omgekomen en met alle familieleden en vrienden die nu in rouw gedompeld zijn. Ook allen die in angstige onzekerheid verkeren over het lot van hun dierbaren zijn in onze gedachten."

  Trump geeft verklaring uit

  De Amerikaanse president Trump, op bezoek in Israël, heeft een verklaring uitgegeven. Trump condoleert de familieleden van slachtoffers en benadrukt zijn solidariteit met de inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

  "Zo veel jonge, mooie, onschuldige mensen in de bloei van hun leven, vermoord door kwade 'losers'. Ik noem ze geen monsters, want die term zullen ze wel leuk vinden. Ze zouden dat een geweldige naam vinden. Ik zal ze van nu af aan 'losers' noemen, want dat is wat ze zijn. Ze zijn 'losers' En we zullen er nog meer zien. Maar het zijn 'losers'. Onthou dat."

  Nog altijd veel vermiste kinderen

  Bij het concert van Ariana Grande in Manchester waren veel kinderen en jongeren aanwezig, sommigen in aanwezigheid van hun ouders. Velen raakten elkaar in de paniek die na de aanslag uitbrak kwijt. Nog altijd zijn er veel vermissingen, hoewel de politie geen cijfers heeft gegeven over aantallen.

  Op sociale media zoeken familieleden elkaar. Op Twitter gebruiken mensen de hashtag #missinginmanchester om mensen bij elkaar te brengen. Onder die hashtag worden echter ook gefingeerde vermissingen gedeeld, wat de chaos nog verder vergroot.

  Vermist is in ieder geval nog wel de 15-jarige Olivia, wier moeder vanochtend aan de BBC melding maakte van de vermissing. Hoewel haar vriend Adam wel gevonden werd in een ziekenhuis, ontbreekt nog elk spoor van Olivia.

  Twitter avatar Hello_Leesha Aleshia Anne We have still not found OLIVIA CAMPBELL. If you see her please contact me ASAP. https://t.co/8LboKg0B2n

  De politie in Manchester opende vannacht een nummer dat mensen die informatie zoeken of hebben over vermisten kunnen bellen.

  Twitter avatar gmpolice G M Police An emergency number is available for those who are concerned about loved ones or anyone who may have been in the area - 0161 856 9400

  Het Holiday Inn-hotel waar veel kinderen na de aanslag werden opgevangen liet vanochtend weten dat daar geen vermiste kinderen meer verblijven.

  Verklaring van de burgemeester van Londen

  De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft een verklaring uitgegeven in reactie op de aanslag in Manchester. De beveiliging in de Britse hoofdstad wordt heroverwogen en er zal extra politie op de straat aanwezig zijn, aldus Khan.

  "Dit was een laffe terroristische daad gericht op een concert waarbij duizenden kinderen en jonge mensen aanwezig waren. Mijn hart is bij de slachtoffers, hun families en alle getroffenen. (...) Manchester en de rest van Groot-Brittannië zal nooit buiten voor terrorisme. Diegenen die onze manier van leven willen verwoesten en ons willen scheiden zullen daar nooit in slagen."

  Hier vond de aanslag maandagavond plaats

  Presentator James Corden eert Manchester

  De Britse presentator James Corden, die in de Verenigde Staten een talkshow presenteert, opende zijn programma maandagavond met een speciale boodschap. Corden gaf een korte ode aan Manchester en prees de veerkracht van de stad.

  "De veerkracht van Manchester zal na vandaag nog groter zijn dan voorheen."

  Politici betuigen medeleven

  Verschillende politici hebben dinsdagochtend via Twitter hun medeleven betuigt met de slachtoffers van de aanslag in Manchester, onder wie de Canadese premier Justin Trudeau en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

  Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau Canadians are shocked by the news of the horrific attack in Manchester tonight. Please keep the victims & their families in your thoughts.
  Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker My deepest sympathies to @Number10gov and to the British people. Today we mourn with you. #Manchester https://t.co/0CENbCMPQr
  Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Pained by the attack in Manchester. We strongly condemn it. Our thoughts are with the families of the deceased & prayers with the injured.
  Twitter avatar Elysee Élysée #Manchester @EmmanuelMacron adresse au peuple britannique toute la compassion et la sollicitude de la France https://t.co/gyPjZexeXe
  Twitter avatar MinPres Minister-president Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama. Gedachten bij slachtoffers. Net PM May ons medeleven betuigd.
  Twitter avatar marianorajoy Mariano Rajoy Brey Condeno el ataque de Manchester. Mi pesar a las familias de las víctimas fallecidas y mis deseos de pronta recuperación a los heridos. MR
  Twitter avatar RegSprecher Steffen Seibert Chancellor #Merkel on the attack in #Manchester: https://t.co/WYEFp319dZ
  Twitter avatar FLOTUS Melania Trump My thoughts and prayers to the families of #Manchester.
  Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras We strongly condemn the heinous attack in Manchester-an attack against us all. We stand by the relatives of victims and the people of the UK
  Twitter avatar KremlinRussia_E President of Russia Vladimir Putin has expressed his condolences to the British Prime Minister following Manchester bomb attack

  Audiofragment van het moment van de aanslag

  Op een audiofragment dat de BBC publiceerde is goed te horen hoe de explosie tijdens het concert van Ariana Grande te horen was. Een doffe klap, gevolgd door geschreeuw en paniek.

  Het had ook bij een concert van hen kunnen gebeuren

  Muzikanten wereldwijd reageren geschokt op het drama dat zich bij een show van Ariane Grande voltrok. Een overzicht van de reacties:

  Lees ook: Het had ook bij een concert van hen kunnen gebeuren

  Mojo bekijkt veiligheidsmaatregelen

  Concertorganisator Mojo bekijkt na de aanslag in Manchester of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn bij concerten in Nederland, zo meldt een woordvoerder dinsdagochtend aan persbureau ANP.

  De veiligheidsmaatregelen werden al aangescherpt na de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan in november 2015. Destijds werden controles bij de ingang van concertzalen uitgebreid.

  Voetbalclubs betuigen medeleven

  De twee clubs die woensdagavond tegen elkaar uitkomen in de finale van de Europa League hebben via Twitter hun medeleven betuigd met de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Manchester United en Ajax zeggen beiden geschokt te zijn en in gedachten bij de slachtoffers en nabestaanden te zijn.

  Twitter avatar ManUtd Manchester United We are deeply shocked by last night’s terrible events at the Manchester Arena. Our thoughts and prayers go out to all those affected.
  Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax From Amsterdam with love to Manchester. Our thoughts are with the victims and the loved ones of those affected.

  Bij de UEFA wordt volgens een woordvoerder op dit moment vergaderd over de situatie naar aanleiding van de aanslag, maar het was te vroeg om nog een uitspraak te kunnen doen over aangescherpte veiligheidsmaatregelen of aangepaste procedures in Stockholm. Manchester United traint om 11 uur vanochtend nog op het eigen trainingscomplex net buiten de stad en vliegt dan naar Stockholm. Coach José Mourinho geeft om 18.15 uur een persconferentie.

  Ook is nog niet bekend of extra maatregelen worden genomen bij de locaties waar fans in Amsterdam de wedstrijd gaan kijken. Uit een overzicht dat Het Parool maakte blijkt dat dat er veel zijn, waar honderdduizenden mensen samen zullen komen.

  Wat weten we tot nu toe?

  Dit is wat we tot nu toe weten:

  • Bij een zelfmoordaanslag in een concerthal in Manchester zijn ten minste 22 mensen om het leven gekomen. Ten minste 59 mensen raakten gewond. Onder de doden zijn volgens de politie kinderen. Over de precieze identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.
  • De politie gaat ervan uit dat de dader alleen handelde. Wel wordt er onderzocht of hij in contact stond met een netwerk.
  • De explosie deed zich voor om vijf over half elf Britse tijd aan het eind van een popconcert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande, een zangeres die vooral bij jonge meisjes erg populair is – er waren veel ouders met dochters onder de bezoekers.
  • De Britse premier Theresa May betoonde maandagnacht in een verklaring haar medeleven met de slachtoffers. May stelde verder dat het onderzoek nog gaande is, maar dat het vooralsnog wordt gezien als een "afschuwelijke terroristische aanval".
  • Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen in Manchester. Via Twitter laat het ministerie weten de situatie op de voet te volgen en beschikbaar te zijn voor vragen. In de vroege dinsdagochtend hadden zich daar nog geen ongeruste mensen gemeld.
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof heeft in een verklaring op Twitter laten weten de gebeurtenissen in Manchester nauwgezet te volgen. Het dreigingsniveau in Nederland blijft voorlopig 4 op een schaal van 5.

  Dit weten we nog niet:

  • De identiteit van de dader.
  • Of de dader alleen handelde of in contact stond met een netwerk.
  • Of de gebeurtenissen invloed hebben op andere grote evenementen in Europa. Mogelijk gelast Ariana Grande haar Europese tour af. Mogelijk heeft de aanslag ook gevolgen voor de finale van de Europa League, woensdagavond in Stockholm, waar Manchester United tegen Ajax speelt, of het evenement op het Museumplein in Amsterdam, waar 100.000 mensen worden verwacht om de wedstrijd te kijken.

  Zeven vragen over de aanslag in Manchester

  Wat is er precies gebeurd in Manchester? En wat weten we over de daders? Deze en andere vragen beantwoorden we in een overzichtsartikel over de aanslag:

  Lees ook: Zeven vragen over de aanslag in Manchester

  Trump krijgt updates over situatie Manchester

  De Amerikaanse president Donald Trump, die momenteel op bezoek is in Israël, wordt nauwgezet van de gebeurtenissen in Manchester op de hoogte gehouden, zo tweette zijn woordvoerder Sean Spicer zojuist.

  Twitter avatar PressSec Sean Spicer National Security Team is providing updates to @POTUS on situation in #manchesterexplosion

  Dit is de nieuwe informatie die de politie dinsdagochtend gaf:

  • De politie gaat uit van een zelfmoordaanslag die is uitgevoerd door één man die een geïmproviseerd explosief object tot ontploffing bracht.
  • Vooralsnog denkt de politie dat hij alleen handelde, onderzocht wordt of hij banden had met een netwerk
  • Het dodental is opgelopen tot 22.
  • Onder de slachtoffers zijn kinderen.
  • Ten minste 59 mensen raakten gewond.

  Verklaring gemeenteraad Manchester

  De gemeenteraad van Manchester heeft in de nacht van maandag op dinsdag een verklaring uitgegeven waarin ze medeleven betuigt.

  "Als dit een terroristische aanslag blijkt is dat een monsterlijke daad, maar ook een zinloze actie. Manchester is een trotse, sterke stad en we staan niet toe dat terroristen die angst en verdeeldheid willen zaaien hun doel bereiken.

  Twitter avatar ManCityCouncil Mcr City Council Statement from Sir Richard Leese, Leader of Manchester City Council, on Manchester Arena explosion https://t.co/O5xG6tWRxE

  UEFA betuigt medeleven

  De Europese voetbalbond UEFA reageert geschokt op de aanslag in Manchester en betuigt medeleven aan de slachtoffers. De Britse club Manchester United vertrekt later dinsdag naar Stockholm voor de finale van de Europa League. De club speelt daar woensdagavond tegen Ajax.

  Twitter avatar UEFA UEFA UEFA is shocked by last night's attack in Manchester. Our thoughts are with the victims and the families of those affected.

  Dodental stijgt naar 22, politie gaat uit van zelfmoordaanslag

  Het dodental als gevolg van de explosie in Manchester is opgelopen naar 22, zo meldt de politie dinsdagochtend in een verklaring volgens persbureau Reuters.

  De politie gaat uit van een zelfmoordaanslag, die is uitgevoerd door één man. Volgens de politie droeg de man een "geïmproviseerd explosief object", dat hij tot ontploffing bracht. De man is zelf ook omgekomen. Hoewel de politie ervan uitgaat dat de man alleen handelde, wordt onderzocht of hij onderdeel was van een netwerk.

  Het aantal gewonden bedraagt ten minste 59. Onder de slachtoffers zijn volgens de politie kinderen.

  Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Politie Manchester zegt net dat ze ervan uitgaan dat het een zelfmoordaanslag betreft.

  Dit is de locatie waar de explosie zich voordeed

  Ministerie van Buitenlandse Zaken: geen aanwijzingen over Nederlandse slachtoffers

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen in Manchester, zo is gemeld aan persbureau ANP. Het ministerie staat in nauw contact met de Nederlandse ambassade in Londen.

  Via Twitter laat het ministerie weten de situatie op de voet te volgen en beschikbaar te zijn voor vragen. In de vroege dinsdagochtend hadden zich daar nog geen ongeruste mensen gemeld.

  Rutte betuigt medeleven

  Demissionair premier Mark Rutte heeft via Twitter zijn medeleven met de slachtoffers van de explosie in Manchester betuigd. Die boodschap heeft hij ook doorgegeven aan de Britse premier Theresa May.

  Twitter avatar MinPres Minister-president Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama. Gedachten bij slachtoffers. Net PM May ons medeleven betuigd.

  Beeldmateriaal van ooggetuigen

  De Britse zender BBC maakte een compilatiefilmpje van beschikbaar videomateriaal, aangevuld met ooggetuigenverslagen.

  Eyewitness accounts reveal horror of Manchester Arena explosion following Ariana Grande concerthttps://t.co/kT7I7EUmwB pic.twitter.com/UNIXtx4EYn

  — BBC Breaking News (@BBCBreaking) 23 mei 2017

  Schoof: we volgen situatie Manchester nauwgezet

  Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof heeft in een verklaring op Twitter laten weten de gebeurtenissen in Manchester nauwgezet te volgen. Schoof spreekt van een "vreselijke daad". Het dreigingsniveau in Nederland blijft voorlopig 4 op een schaal van 5.

  Twitter avatar DickSchoof DickSchoof Politie gaat uit van #aanslag in #manchester. Vreselijke daad bij concert met ook veel kinderen. We volgen de situatie nauwgezet. 1/2
  Twitter avatar DickSchoof DickSchoof In NL ook al langer zichtbare en onzichtbare maatregelen. Dreigingsniveau NL blijft 4 uit 5 #Manchester 2/2

  Trein- en metrostation blijft gesloten

  De explosie vond plaats in de lobby van de Manchester Arena, die is verbonden met het trein- en metrostation Victoria Station.

  Al het treinverkeer naar het betreffende station is voor de rest van dinsdag stilgelegd. Een groot gebied rondom het station is dinsdagochtend nog altijd afgezet. De British Transport Police roept mensen in een verklaring op het gebied te vermijden en berichten over omleidingen te blijven volgen.

  Verklaring politie Manchester

  Dit is de laatste verklaring van de politie in Manchester:

  Twitter avatar gmpolice G M Police Latest statement on incident at Manchester Arena @CCIanHopkins https://t.co/GEABqAk5rr

  Mogelijk dodelijkste aanslag sinds 2005

  De politie onderzoekt de explosie in Manchester maandagavond als een terroristische aanslag. Als die lezing bevestigd wordt, zou de aanslag de dodelijkste zijn die het Verenigd Koninkrijk treft sinds de bomaanslagen in de metro van Londen in juli 2005. Bij die aanslagen kwamen in totaal 56 mensen om het leven.

  In maart van dit jaar kwamen in Londen vijf mensen om het leven bij een aanslag waarbij een man met een auto op voetgangers inreed op de Westminster Bridge. Vervolgens begaf de dader, Khalid Masoof, zich naar het parlementsgebouw, en stak daar een politieman dood. De aanslag werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

  Slachtoffers zoeken bekenden via sociale media

  De explosie veroorzaakte grote paniek, waarin veel mensen elkaar kwijtraakten. Ouders en kinderen werden van elkaar gescheiden, waarna veel jonge mensen werden opgevangen in nabijgelegen hotels. Omdat de explosie zich vlak bij het nabijgelegen treinstation voordeed, konden veel mensen moeilijk wegkomen. Via sociale media zoeken mensen nog altijd naar vermiste vrienden en familieleden. Onder de hashtag #roomformanchester lieten inwoners van de Britse stad weten hun huis open te stellen voor getroffenen.

  Twitter avatar QHNick Nick Q I live 5 mins from the Manchester Arena. I have sofa bed, food/drink and phone chargers if anyone needs any help #roomformanchester
  Twitter avatar 53two 53two If you need somewhere to come grab a coffee and await news, head to the arches. We've got the kettle on! #RoomForManchester @GMPCityCentre
  Twitter avatar iamjesyrae Jesy #roomformanchester we have a spare double bed and two sofas available if anybody needs a place tonight. Salford area, 5 min taxi from arena

  Facebook schakelde de zogeheten "security check" in, waarmee gebruikers in het getroffen gebied konden aangeven veilig te zijn.

  Grande betuigt medeleven met slachtoffers

  Via Twitter heeft zangeres Ariana Grande haar medeleven met de slachtoffers betoond. Aan het eind van het optreden van Grande maandagavond in Manchester deed zich de explosie voor. De zangeres schrijft op Twitter "gebroken" te zijn en "geen woorden" te kunnen vinden.

  Twitter avatar ArianaGrande Ariana Grande broken.
  from the bottom of my heart, i am so so sorry. i don't have words.

  Het concert van Grande was onderdeel van haar Dangerous Woman tour, ter ondersteuning van haar derde album met de gelijknamige titel. Vorige week stond Grande met dezelfde show in de Ziggo Dome in Amsterdam.

  Grande werd aanvankelijk bekend als actrice in de jeugdserie Victorious en bracht in 2013 haar debuutalbum uit. In 2014 volgde het vervolg "My Everything" waarmee ze ook in Nederland groot succes had. De zangeres is vooral populair onder jonge meisjes.

  Verkiezingscampagne opgeschort

  Verschillende Britse partijen hebben laten weten hun campagneactiviteiten voorlopig op te schorten. In het Verenigd Koninkrijk worden op 8 juni parlementsverkiezingen gehouden.

  Premier Theresa May van de Tory-partij cancelde voor dinsdag alle campagneactiviteiten. Leider van de Liberal Democrats Tim Farron zou op een campagnetour door het Britse gebied Gibraltar in Spanje gaan, maar heeft dit ook afgezegd. Labour-leider Jeremy Corbyn zegde ook al zijn campagneactiviteiten af en uitte via Twitter zijn medeleven, net als leider van de Schotse Nationale Partij Nicola Sturgeon.

  Twitter avatar jeremycorbyn Jeremy Corbyn Terrible incident in Manchester. My thoughts are with all those affected and our brilliant emergency services.
  Twitter avatar NicolaSturgeon Nicola Sturgeon Heartbreaking news from Manchester. My thoughts are with all those who have lost loved ones or been injured in this barbaric attack.

  Dit is wat we tot nu toe weten

  Goedemorgen. We openen het liveblog. Bij een explosie in een concerthal in de Britse stad Manchester zijn gisteravond ten minste 19 doden gevallen. Dit is wat we tot nu toe weten:

  • Ten minste 19 mensen zijn gedood bij een explosie in de Manchester Arena in de gelijknamige Britse stad, aan het eind van een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande 56 mensen raakten gewond.
  • De politie onderzoekt de explosie als een terroristische aanslag. Over de motieven of achtergronden van de dader(s) is nog niets bekend.
  • De explosie deed zich iets na 23:30 uur (22:30 lokale tijd) voor in de lobby van de concerthal, op het moment dat mensen de zaal uitstroomden. In de zaal is ruimte voor 21.000 mensen.
  • De Britse premier Theresa May heeft in een verklaring haar medeleven uitgesproken met de slachtoffers. May stelde verder dat het onderzoek nog gaande is, maar dat het vooralsnog wordt gezien als een "afschuwelijke terroristische aanval".
  • Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.
  Lees ook: Minstens 19 doden na explosie bij concert in Manchester