Gruwelijk eind van prachtige dag

Aanslag Manchester Meer dan twintig doden en tientallen gewonden na aanslag met explosief bij concert van tieneridool Ariane Grande.

Hulpverleners dragen slachtoffers van de aanslag de Manchester Arena uit.
Hulpverleners dragen slachtoffers van de aanslag de Manchester Arena uit. Foto iCELEBTV / BACKGRID

De 23-jarige Amerikaanse popster Ariana Grande had net de laatste noten van haar Dangerous Woman-tour gezongen. Voor de 21.000 fans, vooral jonge meisjes, moest dat het einde zijn van een prachtige dag. Zomers weer, luisteren naar hun idool. Dan, om 22:33, klinkt een knal. Gegil, geduw. Een stem via de speakers maant tot rust. Op camerabeelden is te zien hoe ouders kalm bij de uitgang wachten terwijl jongeren de trappen van Manchester Arena afrennen.

Er is sprake van een incident, meldt de politie. Er gaan geruchten dat het loos alarm is. Dat er paniek ontstond na een geknapte ballon of een opgeblazen muziekspeaker. Later heet het een serieus incident. Daarna wordt het mogelijk terrorisme genoemd. Een man ontstak een geïmproviseerd explosief in het publiek toegankelijke voorportaal van de Arena, zo getimed dat de eerste vertrekkende bezoekers het doelwit waren.

Volg de laatste ontwikkelingen via ons liveblog

Een konvooi ambulances rijdt door afgezette straten. Gemaskerde anti-terreureenheden staan met zware wapens op straat – dezelfde taferelen als op 22 maart rondom het Paleis van Westminster. Buurtbewoners stellen via de sociale media hun huizen open voor mensen, om te bellen, om bij te komen. Hotels vangen kinderen op die van hun ouders gescheiden zijn. Op Twitter en Facebook plaatsen vrienden en familie foto’s van vrolijk lachende jongeren. Hebben jullie mijn dochter, mijn vriend gezien?, klinkt het wanhopig. Wellicht is hun telefoon uitgevallen. Of ze liggen bebloed in de Arena. Of erger.

Er zijn ten minste 22 mensen gedood en 59 gewond. „Er bevinden zich kinderen onder de doden”, zei politiechef Ian Hopkins vanochtend. De dader is omgekomen. De politie vermoedt dat hij alleen handelde. Er wordt onderzocht of hij deel uitmaakte van een netwerk.

Lees ook: ‘De explosie gooide me meters opzij’

Dreigingsniveau

Het Britse dreigingsniveau staat al vijf jaar op het een na hoogste niveau. Dat betekent dat volgens binnenlandse veiligheidsdienst MI5 de kans op een aanslag zeer groot is. Toch zagen de diensten na de aanslag in Londen van maart geen reden om het niveau omhoog bij te stellen. „Er zijn geen concrete aanwijzingen dat een nieuwe aanslag wordt voorbereid”, zei premier Theresa May toen. In die zin zagen de veiligheidsdiensten Manchester niet aankomen. Dinsdagochtend vergaderde May met haar veiligheidsdiensten op 10 Downing Street, waar de vlaggen halfstok hingen, net zoals bij de Europese instellingen in Brussel. De felle ruzie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit is even totaal niet van belang, al krijgen de open Europese grenzen en mensenrechtenverdragen in de sociale media de schuld van de aanslag.

Aanslagen in het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen jaren:

De campagne voor de Britse verkiezingen van 8 juni is tijdelijk stilgelegd. Toch kunnen de gebeurtenissen in Manchester daar invloed op hebben. May kan nu aantonen dat zij in staat is in crisistijd het land te leiden. Ineens heeft niemand het meer over haar gezwalk omtrent de hervorming van de ouderenzorg. „Het doel van zo’n daad is om angst te zaaien, om ons te verdelen. Dat zal niet gebeuren”, zei minister Amber Rudd (Binnenlandse Zaken).

Labourleider Corbyn ontbeert nu een podium. Zijn overtuigd pacifisme en weigering om te erkennen dat hij bereid zou zijn de Britse strijdkrachten en diensten in te zetten, leidden al tot kritiek. Labour heeft wel de recent verkozen burgemeester van Manchester, Andy Burnham. Hij had vanochtend lof voor het snelle handelen van hulpverleners en de barmhartigheid van buurtbewoners. „Het is die geest van Manchester die zal overwinnen en ons bijeen zal houden.”

Bekijk ook de beelden: de aanslag in Manchester