Groot DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen

De politie wil het onderzoek voortzetten. Er is nog geen grote doorbraak geweest in de 19 jaar oude moordzaak.

Moeder Berthie Verstappen (R) samen met Peter R. de Vries (L) tijdens de persconferentie.
Moeder Berthie Verstappen (R) samen met Peter R. de Vries (L) tijdens de persconferentie. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Met het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit wil het Openbaar Ministerie in Limburg een doorbraak forceren in de zaak-Nicky Verstappen. Die destijds elfjarige jongen uit Heibloem verdween in augustus 1998 tijdens een kamp met dorpsgenootjes op de Brunssumerheide en werd een dag later kort bij dat kamp dood teruggevonden.

Justitie wil zo’n vijftienduizend mannen in de Heibloem en omstreken en de omgeving van Brunssumerheide gaan oproepen voor het onderzoek. Zij kunnen op basis van vrijwilligheid een kleine hoeveelheid erfelijk materiaal afstaan. Dat wordt daarna vergeleken met een duidelijk DNA-spoor” dat justitie in deze zaak heeft. Het onderzoek kan direct tot een match leiden, als de dader meedoet, of op meer directe wijze naar een dader leiden, omdat verwanten wel deelnamen. Hoofdofficier van justitie Roger Bos durft geen doorbraak te beloven: „Maar als ik de dader was, zou ik me ernstige zorgen gaan maken.”

Deur naar duidelijkheid

Het OM heeft tot het verwantschapsonderzoek besloten nadat al het verzamelde onderzoeksmateriaal de afgelopen vier jaar nog eens opnieuw tegen het licht is gehouden. Ook werd het hele dossier gedigitaliseerd. „Dat maakt alles toegankelijker en het makkelijker om feiten aan elkaar te koppelen”, legt Gery Veldhuis, korpschef van de politie Limburg, uit. „Het heeft echter niet tot de gehoopte doorbraak geleid.”

Nicky’s moeder Berthie Verstappen is blij met het verwantschapsonderzoek. „De onrust is er toch elke dag. We zijn bang om te horen wat er precies is gebeurd, maar willen het wel weten. Het kan rust geven. De deur naar duidelijkheid staat nu toch weer een op kier.”

Het uitblijven van een oplossing in de zaak-Verstappen leidde vooral in Heibloem tot tweespalt. De ouders en de zus van Nicky verhuisden uiteindelijk naar elders vanwege de sfeer in het dorp.

Marianne Vaatstra

DNA-verwantschapsonderzoek is mogelijk sinds 2012. In dat jaar werd het middel direct succesvol ingezet bij het zoeken naar de dader van de verkrachting van en moord op de Friese Marianne Vaatstra in 1998. Die zaak leidde tot een directe match met de slechts op enkele kilometers van het plaats delict wonende veehouder Jasper S.. Hij had vrijwillig meegedaan met het onderzoek. S. werd op 18 november 2012 gearresteerd en bekende op 6 december. In het daaropvolgende voorjaar werd hij veroordeeld tot achttien jaar cel.

In de zaak-Vaastra namen ruim achtduizend mannen deel aan het onderzoek. In het Limburgse geval gaan dat er dus bijna twee keer zoveel worden.