‘Geen aanwijzingen aanslag’ in Stockholm of Amsterdam

Finale Europa League Voetbalsupporters maken zich na de aanslag zorgen, een dag voor de Europese finale Ajax-Manchester United. Is het veilig om met duizenden mensen op het Museumplein te staan?

Foto Remko de Waal/ANP

Op het stadhuis van Amsterdam hangen de vlaggen halfstok “vanwege de aanslag in Manchester”, zo laat de gemeente via Twitter weten.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam Vanwege de aanslag in #Manchester hangen vandaag de vlaggen halfstok op het stadhuis van #Amsterdam. https://t.co/fBUGg9VYL6

De aanslag heeft geen gevolgen voor het evenement woensdagavond op het Museumplein, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Daar worden duizenden mensen verwacht om naar de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United in Stockholm op grote schermen te kijken. Er zullen allerlei zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen worden en de politie zal extra waakzaamheid betrachten, laat de gemeente weten.

Op sociale media spreken sommige mensen hun bezorgdheid uit over de grote oploop. Zoals: “Wel of niet met de kinderen heen? #Manchester Angst?” En: “Morgen wss ook 10x zoveel beveiliging op Museumplein door deze klojo’s.”

Bronnen op het stadhuis zeiden dinsdagochtend al te verwachten dat het evenement gewoon doorgaat. Afwegingen over veiligheid worden niet bepaald door aanslagen in het buitenland – hoe dichtbij ook – maar door aanwijzingen die het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft. Vervolgens moet het lokaal bestuur zulke aanwijzingen weer wegen en een besluit nemen.

Lees ook: De aanslag in Manchester in beeld

‘Hart Amsterdam is bij Manchester’

De aanslag in Manchester vormt in ieder geval geen aanleiding om het dreigingsniveau van een aanslag in Nederland te verhogen, twitterde Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dinsdagochtend. Het dreigingsniveau blijft 4 op een schaal van 5 en is daarmee officieel “substantieel”. “Wat in de ons omringende landen gebeurt, kan ook in Nederland gebeuren”, staat op de website van de NCTV.

Twitter avatar DickSchoof DickSchoof In NL ook al langer zichtbare en onzichtbare maatregelen. Dreigingsniveau NL blijft 4 uit 5 #Manchester 2/2

“Het niveau is al vrij hoog en we verhogen het alleen als er concrete aanwijzingen zijn dat terroristen een aanslag in Nederland voorbereiden”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

“Die aanwijzingen hebben we nu niet.”

Volgens de Europese voetbalbond UEFA zijn momenteel “geen concrete aanwijzingen” dat de finale wordt bedreigd door “aanslagen”, aldus een verklaring. Na de aanslag met een vrachtwagen in Stockholm in april zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen, volgens de UEFA.

Manchester United en Ajax reageerden dinsdagochtend op de aanslag. “We zijn diep geschokt door de verschrikkelijke gebeurtenissen gisteravond in de Manchester Arena. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar alle betrokkenen”, twitterde Manchester United. Ook Ajax plaatste ook een bericht op Twitter: “Het hart van Amsterdam is bij Manchester. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun dierbare nabestaanden”,

Manchester United is net als Ajax dinsdag naar Stockholm gevlogen voor de finale. Het is nog niet bekend of beide finalisten woensdag de eindstrijd met rouwbanden spelen of met een minuut stilte de slachtoffers van de aanslag herdenken.

Lees ook: Gruwelijk eind van prachtige dag