Filmoverzicht: nieuwe ‘Pirates’ mist drijfvermogen, ‘Dubbelspel’ een feest van herkenning

De filmredactie van NRC bespreekt elke week de nieuwste films. Met deze week onder andere: The Sense of an Ending en King of The Belgians.

 • ●●●●●

  Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge: Actiefilm

  Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge zit om ideeën verlegen. In eerdere delen kon Disneys lucratieve ‘franchise’ – een miljard dollar recette per film – voort dobberen op het charisma van Johnny Depp als dronken blufpiraat Jack Sparrow en sfeervolle trucage met vechtskeletten, vismensen en zeemonsters. Anno 2017 biedt dat onvoldoende drijfvermogen. Lees de recensie: Piratenserie mist drijfvermogen

  Regie: Joachim Rønning, Espen Sandberg. Met: Johnny Depp, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario. In 138 bioscopen .

 • ●●●●●

  The Sense of an Ending: Drama

  Regisseur Ritesh Batra laat in flashbackfilm The Sense of an Ending mopperpot Tony als een detective zijn eigen verleden ontsluieren. We shuttelen van Tony’s vreugdeloze heden terug naar zijn school- en studententijd, toen hij lid was van zo’n overmoedige jongensclub die zich te buiten ging aan existentialistische bespiegelingen over zelfmoord als ultieme vrijheid. Tot zijn briljante vriend Adrian de daad bij het woord voert. Lees de recensie: Mopperpot ontsluiert zijn eigen verleden

  Regie: Ritesh Batra. Met: Jim Broadbent, Charlotte Rampling, Emily Mortimer, Matthew Goode, Michelle Dockery. In 39 bioscopen.

 • ●●●●●

  Dubbelspel: Boekverfilming

  Al met al heeft het nog flink lang geduurd voordat de roman Dubbelspel van de Curaçaose schrijver Frank Marinus Arion uit 1973 is verfilmd. Een boek waarin een fataal potje domino fungeert als een metafoor voor het neokolonialisme. De film is iets anders gestructureerd dan het boek. Aan de hand van de middelbare Ostrik, een arts die na jaren in Nederland gewoond te hebben naar het eiland van zijn jeugd terugkeert, wandelen we de ‘levende paradox die Curacao’ binnen. Lees de recensie: Verfilming roman Arion is vooral feest van herkenning

  Regie: Ernest Dickerson. Met: Colin Salmon, Alexander Karim, Isaac de Bankolé, Lennie James, Louis Gossett Jr. In 37 bioscopen.

 • ●●●●

  King of The Belgians: Komedie

  Naar huis, dat is het enige wat Nicolas III, koning der Belgen, wil zodra hij hoort dat Wallonië de onafhankelijk heeft uitgeroepen. Dat, en kebab eten. Maar in ‘mockumentary’ King of The Belgians zitten Nicolas en zijn gevolg vast in Istanbul door een zonnestorm die luchtverkeer verhindert. Gelukkig reist Duncan Lloyd mee om een documentaire over de koning te maken. Deze Britse royaltywatcher neemt Nicolas en zijn gevolg mee op een roadtrip door de Balkan naar België. Lees de recensie: Anachronistische koning wil zijn land redden en kebab eten

  Regie: Jessica Woodworth en Peter Brosens. Met: Peter Van Den Begin, Bruno Georis, Titus De Voogdt, Lucie Debay. In 23 bioscopen.