Dumoulin verliest veel tijd door buikkrampaanval

Koninginnerit De Nederlander reed de laatste beklimming in zijn eentje, maar behield het roze. Vincenzo Nibali won de etappe.

Vlak voor de slotklim dook Tom Dumoulin met buikkramp de berm in.
Vlak voor de slotklim dook Tom Dumoulin met buikkramp de berm in. Screenshot Giro d'Italia

Door een plotselinge aanval van buikkramp heeft Tom Dumoulin dinsdag in de koninginnerit van de Giro d’Italia veel tijd verloren. De Nederlandse rozetruidrager viel vlak voor de laatste beklimming van de zestiende etappe terug uit de groep met zijn directe concurrenten, en kon niet meer terug komen. Dumoulin verloor bijna 2 minuten en 10 seconden op nummer twee Nairo Quintana.

Vincenzo Nibali won de etappe, die over 222 kilometer van Rovetta naar Bormio voerde. Nibali probeerde op de slotklim meerdere keren weg te rijden bij Quintana. De Colombiaan pareerde al zijn aanvallen. In de afdaling richting finishplaats Bormio slaagde meesterdaler Nibali er wel in weg te rijden. In de eindsprint klopte hij de Spanjaard Mikel Landa. Dankzij zijn zege stijgt Nibali naar de derde plek in het algemeen klassement.

Maagproblemen

Op de eerste twee bergen van de etappe, de Mortirolo en de Stelvio, kende Dumoulin geen problemen. Hij bleef zonder moeite in de groep met medefavorieten als Quintana, Nibali en Thibaut Pinot. Aan de voet van de slotklim - voor de tweede maal de Stelvio, dit keer vanaf de Zwitserse kant - ging het echter mis. Dumoulin kneep plotseling in de remmen, trok zijn tricot uit en rende de berm in. Zijn ploeg Team Sunweb bevestigde later dat de Maastrichtenaar was getroffen door maagproblemen.

Het moment waarop Dumoulin plotseling langs de kant stopt. De tekst gaat verder onder de video.

Twitter avatar TeamSunweb Team Sunweb #Giro100🇮🇹 @tom_dumoulin is facing some stomach problems. Now attempting to chase back to the GC group.

Na de ongeplande stop reed Dumoulin de laatste dertig kilometer van de etappe grotendeels in zijn eentje. Bergopwaarts hield hij de schade beperkt tot ongeveer een minuut. In de afdaling leek het er even op dat Dumoulin het roze zou gaan verliezen, maar hij wist het tricot net te behouden. Voorafgaand aan de rit had Dumoulin een voorsprong van 2:41 op Quintana, en 3:40 op Nibali. Daar is nu nog 31 seconden, respectievelijk 1:12 van over.

Kruijswijk op kop

Steven Kruijswijk reed lang vooraan. Op de Mortirolo voegde de renner van LottoNL-Jumbo zich bij een kopgroep van in totaal acht renners. In de aanloop naar de slotklim demarreerde Kruijswijk. Alleen Mikel Landa en Jan Hirt van de ploeg CCC konden hem volgen. Toen die eerste renner tijdens de tweede beklimming van de Stelvio aanviel, werd Kruijswijk gelost.

Uiteindelijk werd Kruijswijk twaalfde. Hij steeg naar de negende plek in het algemeen klassement, met een achterstand van 6:20. De derde Nederlander in de top tien, Bauke Mollema, leverde in de strijd om het roze een plek in. Hij begon de etappe als zesde, en ligt nu zevende op 3:49 van Dumoulin.

Woensdag legt het Giro-peloton opnieuw een loodzware etappe af. De zeventiende rit voert over 219 kilometer van Tirano naar Canazei. Er zitten drie bergen in het parcours; de aankomst is bergop.

Voor de honderdste Giro d’Italia zondag finisht, volgen inclusief die van morgen nog vier zware bergritten. Alles bij elkaar staan er nog zestien beklimmingen op het programma. Op de laatste dag heeft tijdritspecialist Dumoulin nog een grote kans tijd te pakken. De ronde eindigt namelijk met een nagenoeg vlakke rit tegen de klok van het racecircuit Monza naar Milaan.