Christelijke gouverneur Jakarta staakt hoger beroep

Gouverneur Ahok zegt zijn beroep te staken zodat de openbaar aanklager in beroep kan gaan.

Gouverneur Ahok na zijn veroordeling op 9 mei 2017.
Gouverneur Ahok na zijn veroordeling op 9 mei 2017. Foto Bay Ismoyo/Reuters

De christelijke gouverneur van Jakarta, die begin mei werd veroordeeld voor godslastering, heeft zijn hoger beroep tegen de uitspraak ingetrokken. Dat heeft zijn zus in een persconferentie bekendgemaakt. Gouverneur Basuki Tjahaja Purnama (bekend als ‘Ahok’) werd veroordeeld tot twee jaar cel nadat hij in september 2016 een koranvers misleidend noemde, en zich daarmee de woede van conservatieve moslims op de hals haalde.

Twitter avatar ReutersWorld Reuters World Jakarta’s former Christian governor to withdraw appeal of blasphemy sentence https://t.co/qkiVC5MLpz

Ahok zegt zijn beroep te staken zodat de openbaar aanklager in beroep kan gaan en de rust in het land hersteld kan worden. De openbaar aanklager had alleen een veroordeling voor belediging geëist, voor godslastering was volgens hen te weinig bewijs. De rechter besloot anders en veroordeelde Ahok wel voor godslastering. De celstraf kwam daarom onverwacht en leidde tot felle protesten tussen voor- en tegenstanders van de gouverneur.

Verdeeldheid

De uitspraken van Ahok gingen over een vers in de koran, dat door islamitische bestuurders werd gebruikt om aan te tonen dat moslims alleen op islamitische politici mogen stemmen. Ahok zei tijdens een toespraak dat mensen met het gebruik van dit vers werden ‘voorgelogen’. Een klein deel van de speech verscheen online en bracht honderdduizend woedende mensen op de been, die een veroordeling voor blasfemie (godslastering) eisten.

Lees ook: De splijtzwam van Indonesië

De veroordeling van de christelijke gouverneur staat symbool voor de religieuze ontwikkelingen in het gematigde Indonesië. Het land heeft de grootste moslimpopulatie ter wereld. Conservatieve moslims lijken het land steeds meer in radicale richting te duwen.

Zo werden zondag ruim honderd mannen opgepakt in een sauna in Jakarta die bekend stond als ontmoetingsplaats voor homo’s. Officieel zouden de arrestanten de antipornografiewet hebben overtreden. Woensdag werd een homopaar in de Indonesische provincie Atjeh veroordeeld tot 85 stokslagen vanwege hun relatie. In de provincie is twee jaar geleden de sharia ingevoerd. Het stel werd dinsdag in het openbaar gestraft.