brexit-onderhandelingen

EU wil zich hard opstellen richting Verenigd Koninkrijk

De Europese Unie wil zich hard opstellen in de Brexit-gesprekken, zei Michel Barnier, de Europese Brexit-onderhandelaar maandag in een bijeenkomst met journalisten. De EU weigert te praten over een toekomstige handelsovereenkomst, zolang er geen akkoord is over andere onderwerpen.

Barnier heeft van de 27 EU-landen het mandaat gekregen om te onderhandelen over onder meer burgerrechten en de grens van het Verenigd Koninkrijk met Ierland.

Het heetste hangijzer: eerst moet het VK aan zijn financiële verplichtingen voldoen wil het tot een handelsakkoord komen met de EU. Het VK weigert echter een slotafrekening van 100 miljard euro te betalen – dat bedrag zou gebaseerd zijn op afspraken uit het verleden.

De eerste gesprekken zouden in de week van 19 juni moeten plaats vinden – voornamelijk om de volgorde van de behandeling van de onderwerpen te bepalen

Het wapengekletter is al begonnen. „Een vergoeding van 1 miljard euro zou al veel zijn”, liet de Britse Brexit-onderhandelaar David Davis weten in een interview met de Sunday Times. Davis zou weg willen lopen bij de onderhandelingstafel als de financiële eisen van de EU niet bijgesteld worden. De onderhandelingen over Brexit moeten voor 29 maart 2019 afgerond zijn. Daarna zal het VK de EU sowieso verlaten. (Bloomberg)