Bond-acteur Roger Moore op 89-jarige leeftijd overleden

Hij werd vooral bekend van films als Live And Let Die, The Man With The Golden Gun en A View To A Kill.

Still uit For Your Eyes Only.
Still uit For Your Eyes Only. .

Voormalig Bond-vertolker Roger Moore is na een kort ziekbed op 89-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn familie dinsdag via Twitter laten weten.

De Britse acteur brak in 1959 door met de serie Ivanhoe, waarin hij de gelijknamige middeleeuwse held speelde. In 1962 dook Moore op als de hoofdrolspeler in de tv-serie The Saint, waar hij een rondreizende avonturier in vertolkte. Door de rol van een charmante en moderne Robin Hood bleek Moore de ideale kandidaat om James Bond te gaan vertolken. Hij bleef zes seizoenen in The Saint spelen, wat een overstap naar het witte doek belemmerde.

Opgetrokken wenkbrauw

Als James Bond verving Moore Sean Connery, die in 1971 met Diamonds Are Forever (1971) voor de laatste keer de meesterspion speelde. Connery had al eerder afscheid genomen van de geheim agent, maar na het lauw onthaalde On Her Majesty’s Secret Service van zijn opvolger George Lazenby keerde hij toch weer terug.

Bekijk ook de fotoserie: Sir Roger Moore (1927-2017)

Moore debuteerde in 1973 als Bond in Live And Let Die en bleek direct de juiste kandidaat om Connery op te volgen. Zijn handelsmerk werd al snel die opgetrokken wenkbrauw, waarmee Moore de nodige zelfspot in zijn rol als geheim agent bracht.


De toon van de films werd ook wat koddiger. Té koddig, volgens de critici, die vooral vielen over Moonraker (1979), een poging om mee te liften op de Star Wars-hype die toen speelde.

In totaal zou Moore in zeven Bond-films spelen, waaronder iconische episodes als The Man With The Golden Gun en A View To A Kill , Moores laatste Bond-film uit 1985 voordat hij werd opgevolgd door Timothy Dalton. Nadat Moore zijn Walter PPK aan de wilgen had gehangen, verdween hij voor vijf jaar uit het voetlicht. Over die periode sprak hij in 2008 nog met NRC-redacteur Coen van Zwol, toen Moore zijn memoires publiceerde:

“Klaar. Gepensioneerd. Op het strand gespoeld met de rest van het drijfhout. Nee, de juiste rollen kwamen niet op me af. Het waren variaties of parodieën op Bond. Ik heb gewoon teveel grappen gemaakt over mijn geringe talent, vrees ik, de producers geloofden het.”

Moore dook in de jaren negentig weer op, onder meer in de Spice Girl-film Spice World en The Quest, die werd geregisseerd door actieheld Jean-Claude Van Damme. De laatste paar jaar had hij sporadisch nog een rol. Hij legde zich vooral toe op liefdadigheidswerk, waaronder UNICEF en dierenrechtenorganisatie PETA.

Moore is in Zwitserland overleden. Hij zal in besloten kring in Monaco worden begraven.