Belastingfraude

Invallen in huizen van topvoetballers

Een speciale eenheid van de Franse politie heeft vanochtend invallen gedaan in de huizen van de Argentijnse topvoetballers Ángel di María en Javier Pastore, net als bij hun club Paris Saint-Germain (PSG). De politie zoekt bewijzen van belastingfraude en het witwassen van de opbrengsten daarvan, wat via Nederland gebeurd zou zijn.

Aanleiding voor de huiszoekingen zijn artikelen in NRC en andere Europese media van het onderzoeksnetwerk EIC, gebaseerd op het datalek Football Leaks. Die beschrijven hoe Di María en Pastore een belastingconstructie via Amsterdam hanteren om de miljoenen die zij verdienen met sponsordeals belastingvrij naar het Caribisch gebied te sluizen. Ook hun Argentijnse zaakwaarnemers hanteren deze route, bleek vorig jaar uit onderzoek van NRC. De spelersmakelaars gebruiken deze ‘Holland-route’ voor het maskeren van miljoenenbetalingen die zij ontvangen van Europese topclubs, zoals PSG.

De zaken van de Argentijnen in Nederland worden geregeld door trustkantoor Duma Corporate Services, aan de Amsterdamse Zuidas – in ruil voor een percentage van de opbrengst.

De invallen van vandaag zijn het gevolg van een onderzoek dat het Franse Openbaar Ministerie in december 2016 opende. Het onderzoek van het Franse OM werd deze maand uitgebreid, nadat een tweede Nederlandse belastingroute aan het licht kwam. Uit onderzoek van NRC bleek dat Di María recent was overgestapt maar een ander Nederlands trustkantoor, de Amsterdamse BK Group. Via deze BK Group verdween ruim 5 miljoen euro aan reclame-inkomsten van Di Maria naar Panama. Zijn werkgever Paris Saint Germain bleek op de hoogte van deze Panama-route.