Ankara boos om ‘agressie’ VS

Diplomatieke rel De VS en Turkije maken ruzie over de gevechten tussen demonstranten en beveiligers bij Erdogans bezoek aan Washington.

Videobeeld van de knokpartij in Washington, vorige week.
Videobeeld van de knokpartij in Washington, vorige week.

Turkije heeft de Amerikaanse ambassadeur in Ankara ontboden naar aanleiding van de straatgevechten die uitbraken tijdens het bezoek van president Erdogan aan Washington vorige week. Dat maakte het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekend.

Volgens Turkije heeft de Amerikaanse politie „agressief en onprofessioneel” gehandeld bij het tegenhouden van de Turkse gewapende beveiligers, die demonstranten schopten en sloegen voor de woning van de Turkse ambassadeur, bij de aankomst van Erdogan.

Op beelden is te zien hoe de in zwarte pakken gestoken beveiligers demonstranten omringen en in elkaar slaan, terwijl de politie ze probeert tegen te houden. Elf mensen raakten gewond, onder wie een Amerikaanse agent. Twee beveiligers werden gearresteerd maar om hun diplomatieke status later weer vrijgelaten. Volgens de politie van Washington was het een „wrede aanval” op vreedzame demonstranten. De burgemeester van Washington, Muriel Bowser, sprak van „een affront voor de waarden van D.C. en onze rechten als Amerikanen”.

Amerikaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar het incident. Woensdag werd de Turkse ambassadeur al op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden.

Een dag na het incident sprak de Turkse ambassade de Amerikaanse versie tegen. De demonstranten waren „Turks-Amerikaanse burgers aan het provoceren die vreedzaam bijeengekomen waren om de president te begroeten”. De Turkse beveiligers zouden daarom uit noodweer hebben gehandeld.

In een schijnbare reactie eist Turkije nu een „diepgaand onderzoek”. De schermutseling zou een gevolg zijn geweest van gebrekkige veiligheidsmaatregelen van de VS.

Beelden die later naar buiten kwamen wekken overigens de suggestie dat Erdogan zelf de opdracht gaf voor de schermutseling.