xxx

Station Breda BNA Beste Gebouw 2017

Beste gebouw 2017 Het nieuwe station van Breda is gekozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017. Volgens de jury raakt het alle ruimtelijke therma’s.

De OV-terminal in Breda is gekozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017. Het stationscomplex, dat ook woningen, winkels, horeca, kantoren en een parkeerdak omvat, is ontworpen door Koen van Velsen architecten.

De jury onder leiding van ex-minister en Akzo-bestuurder Hans Wijers koos voor de Bredase OV-terminal omdat, aldus de jury, „het project boven de andere ‘uittorent’ in complexiteit en formaat. Het ontwerp raakt aan veel ruimtelijke thema’s, zoals de inpassing van grootschalige infrastructuur, binnenstedelijk wonen en openbare ruimte.”

De publieksprijs ging naar het Stadhuiskwartier in Deventer, een ontwerp van door Neutelings Riedijk Architecten. De uitbreiding van het Deventer stadhuis versloeg Museum Voorlinden in Wassenaar (van Kraaijvanger Architects) en het door cepezed ontworpen schoolgebouw SintLucas in Eindhoven.

Het Deventer Stadhuiskwartier werd ook winnaar in de categorie Identiteit & Icoonwaarde, een van de vier deelprijzen die de BNA Beste Gebouwprijs kent. Agaathhof in Groningen, een ontwerp van de Zwarte Hond, werd bekroond met de prijs voor Particuliere Woonbeleving. Joolz HQ, een door Space Encounters verbouwd fabrieksgebouw in Amsterdam, kreeg de prijs voor Stimulerende Omgevingen. Woningcomplex De Smaragd in Amsterdam, van M3H, won de prijs voor Leefbaarheid & Sociale Cohesie. (NRC)