Vanaf nu kunnen reizigers in- en uitchecken met hun android smartphone

Inchecken met je smartphone.
Inchecken met je smartphone. Foto JERRY LAMPEN/ANP

Met een speciale app kunnen reizigers vanaf maandagochtend 10.00 uur in het openbaar vervoer in- en uitchecken met hun smartphone. ‘OV-chip mobiel’ moet een ov-chipkaart overbodig maken. OV-chip mobiel is voorlopig alleen beschikbaar voor reizigers met een Android-telefoon en een abonnement bij Vodafone, KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom. Ze moeten dan wel reizen met vol tarief en hun saldo automatisch laten opladen. Eventuele leeftijdskorting wordt wel verwerkt. Het is de bedoeling dat later nog meer opties volgen om de diverse abonnementsvormen op de mobiele ov-chipkaart te kunnen zetten. Inchecken met ‘OV-chip mobiel’ kan door de smartphone voor het incheckpunt bij ov-poortjes te houden. De app kan worden geïnstalleerd via de website ov-chipmobiel.nl. Het gaat om een samenwerking van alle ov-bedrijven, Vodafone, KPN en Translink. Bij installatie wordt dan direct gecheckt of de smartphone geschikt is voor de app. Hoewel nu nog maar een beperkte groep gebruik kan maken van de dienst, heeft reizigersorganisatie Rover laten weten tevreden te zijn. Rover verwacht niet dat door dit systeem de ov-chipkaart op korte termijn verdwijnt. Dat is volgens de organisatie technisch gezien te ingewikkeld. (NRC)