proef

Amsterdamse politie uitgerust met bodycams

Foto Sander Koning/ANP

De Amsterdamse politie is zondag begonnen met een tweejarige proef met zo’n honderd bodycams. De camera’s die agenten dragen, moeten het werk veiliger maken. Uit onderzoek zou blijken dat mensen minder snel geweld gebruiken als ze weten dat ze worden gefilmd. Agenten kunnen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten. De politie moet burgers wel duidelijk maken dat ze worden gefilmd. De meldkamer kan bij een deel van de bodycams live meekijken en beelden worden een aantal weken opgeslagen. Agenten vrezen wel dat beelden ook tegen henzelf kunnen worden gebruikt, zegt de centrale ondernemingsraad van de politie in het AD. Bits of Freedom, organisatie voor digitale vrijheid, zegt dat het ontbreekt aan een camerabeleid. (NRC)