Minstens 22 doden na zelfmoordaanslag bij concert in Manchester

Vlak na een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande in Manchester werd een luide explosie gehoord, waarna mensen de zaal probeerden te ontvluchten.

Gewapende agenten bij de Manchester Arena.
Gewapende agenten bij de Manchester Arena. Foto Peter Byrne/PA via AP
Lees de laatste updates over de explosie in Manchester in ons liveblog

Bij een concert van Ariana Grande in Manchester zijn zeker 22 mensen om het leven gekomen en 59 anderen gewond geraakt na een explosie. De politie zegt uit te gaan van een zelfmoordaanslag door één man. Onder de doden bevinden zich ook kinderen.

Twitter avatar gmpolice G M Police Latest statement on incident at Manchester Arena @CCIanHopkins https://t.co/LDG1wgX2sT

De explosie in de Manchester Arena vond rond 22.35 uur lokale tijd plaats. Het concert was toen net afgelopen. Ooggetuigen meldden aan Britse media dat de explosie in buurt van de lobby plaatsvond, daar waar de ingang van de concertzaal en het metrostation Manchester Victoria samenkomen.

Bij de Manchester Arena waren vlak na de aanslag veel hulpdiensten ter plaatse. De omgeving van de concertzaal is afgezet. De Britse premier May, en vele andere wereldleiders met haar, sprak haar medeleven uit met de mensen die getroffen werden door “wat de politie ziet als een afschuwelijke terroristische aanval”.

Lees alles wat we toe nu toe wel en niet weten over de aanslag hier: Zeven vragen over de aanslag in Manchester

Veel kinderen nog vermist

Veel ouders zijn nog altijd op zoek naar hun kinderen die bij het concert waren. De politie van Manchester heeft een noodnummer geopend dat mensen kunnen bellen wanneer ze vragen hebben over de situatie. Op Twitter melden mensen zich met de hashtag #MissinginManchester.

Een woordvoerder van het platenlabel van Ariana Grande verklaarde aan persbureau Reuters dat de zangeres “okay” is, maar in hysterische toestand verkeert. Ze reageerde later op Twitter met afschuw. “Gebroken. Vanuit het diepste van mijn hart. Ik heb er geen woorden voor.”

Twitter avatar ArianaGrande Ariana Grande broken.
from the bottom of my heart, i am so so sorry. i don’t have words.
Lees ook de reacties uit de muziekwereld: Het had ook bij een concert van hen kunnen gebeuren

‘Iedereen schreeuwde’

Een bezoeker van het concert zei tegen The Guardian dat er “een luide explosie” te horen was in de Manchester Arena. “Iedereen schreeuwde en probeerde naar buiten te komen”. Ze plaatste een video op Twitter:

Twitter avatar hannawwh ♡♡ EXPLOSION AT MANCHESTER ARENA AND EVERYONE RAN OUT SO SCARY😭 https://t.co/pJbUBoELtE

21.000 plaatsen

De Manchester Arena heeft capaciteit voor 21.000 mensen en werd geopend in 1995. De locatie van de Manchester Arena:

Ariana Grande is een Amerikaanse zangeres en actrice. In 2013 bracht ze haar debuutalbum uit en sindsdien heeft ze veel hits gescoord, ook in Nederland. Het optreden in de Manchester Arena was onderdeel van The Dangerous Woman Tour, ter ondersteuning van haar derde album Dangerous Woman.