Na 54 jaar weer gloimen op de foto

Opnieuw Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

 

Rechtbankbode Piet Bijl (65, derde links) werd in de zomer van 1963 samen met zijn broers en zussen, vanaf links Ria (73), Niek (67), Ruud (57), Tiny (74), Betty (61), Lydia (69), Nellie (64), Jan (70), en Arie (72) gefotografeerd in hun ouderlijk huis, de Noord-Hollandse stolpboerderij De Haardstede in Schoorl.

„Tiny ging trouwen. En Arie ging studeren aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch en op kamers. Het was een laatste gezamenlijke foto. Moe had daar best verdriet van. Mijn oudste zussen herinneren zich hoe zij vaak huilde als Arie vertrok. Hij wilde boer worden. Pa had de boerderij - veeteelt, zo’n veertien koeien - samen met zijn broer Klaas van grootvader overgenomen.

Oom Klaas woonde met hun zus Ali naast ons. Elke middag at één kind daar: even rust. Thuis speelden we vaak scrabble. Pa legde met zijn pen de letters recht. En als je naar de wc ging waren al je goede letters ineens verdwenen. De jongens hielpen met hooien, de meiden in het huishouden. Dat was toen zo. Net zoals grote katholieke gezinnen: weinig kinderen was verdacht. In 1969 werd de boerderij verkocht. Naast het boeren was pa al sinds 1953 verzekeringsadviseur. Dat ging hij voltijds doen.

Bekijk hier de making-of van deze foto:

Iedereen kwam goed terecht, al werd niemand boer. Toch zit die boerenachtergrond diep. De geur van een veestal vinden wij niet onprettig. Alle kinderen zien elkaar op de Bijlendag. Dan komt iedereen met partners, elk jaar weer ergens anders. Daar komt de typische Bijlenhumor naar voren. Lastig te begrijpen: de koude kant vindt het niks. Maar door een gekke opmerking gloimen we ineens. Gloimen is West-Fries voor glimlachen, binnenpretjes hebben. Arie zegt soms: Bijlenhumor is iets dat niemand leuk vindt. En dan gloimen we dus allemaal.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.