Nu ook de landstitel binnen is, lonkt de triple

Italiaans voetbal Juventus heerst in Italië, waar het de zesde titel op rij veroverde. Nu alleen nog de Champions League winnen.

Dani Alves van Juventus met de trofee na het behalen van de 33ste landstitel.
Dani Alves van Juventus met de trofee na het behalen van de 33ste landstitel. Foto Antonio Calanni / AP

Juventus is voor de zesde keer op rij kampioen van Italië geworden. De club uit Turijn won zondagmiddag met 3-0 van laagvlieger Crotone en is in de laatste speelronde van de Serie A niet meer te achterhalen door nummer twee AS Roma, dat vier punten minder heeft.

In de thuiswedstrijd tegen Crotone opende Mario Mandzukic in de twaalfde minuut, op aangeven van Juan Cuadrado, de score voor de ‘Oude Dame’ uit Turijn. Paulo Dybala bracht vlak voor rust de titel al binnen handbereik met de 2-0 uit een vrije trap. Ver in de tweede helft besliste Alex Sandro de kampioenswedstrijd definitief met een rake kopbal.

Met de landstitel op zak kan Juventus zich in alle rust gaan voorbereiden op de finale van de Champions League, waarin Real Madrid op 3 juni in Cardiff de tegenstander is.

AS Roma voerde zaterdag de druk op de ploeg van trainer Massimiliano Allegri op door met 5-3 te winnen van Chievo en de koploper tot op een punt te naderen. Een week eerder had de ploeg uit Rome het titelfeest van Juventus uitgesteld door het onderlinge duel met 3-1 te winnen. Juventus verspeelde in de laatste drie wedstrijden voorafgaand aan het duel met Crotone zeven punten van de ruime voorsprong op de concurrent. Maar uiteindelijk maakte het niet uit.

Voor Juventus is het de 33ste titel in totaal, waarmee de club andere Italiaanse grootmachten als Internazionale en AC Milan (met elk achttien titels) ruim voor blijft. De aanhangers van het in 1897 opgerichte Juventus, een van de oudste clubs in Italië, beschouwen deze titel overigens zelf als de 35ste in de clubgeschiedenis. De kampioenschappen van 2005 en 2006 werden Juve afgenomen in verband met een omkopingschandaal.

Juventus is bezig aan een sterk seizoen. Vorige week won de ploeg al de Italiaanse beker door Lazio Roma in de finale met 2-0 te verslaan. En na het behalen van de landstitel maakt de ‘Oude Dame’ ook nog kans op de hoofdprijs: de Champions League. Mocht Juve in de finale te sterk zijn voor titelhouder Real Madrid, dan zou het voor het eerst sinds 1996 (toen Ajax in de finale werd verslagen) de Champions League winnen.

Gelet op de sterkte van het team – met routiniers als Gianluigi Buffon (39), Giorgio Chiellini (32), Gonzalo Higuaín (29), Dani Alves (34), Leonardo Bonucci (30), Sami Khedira (30) en Mandzukic (31) als dragende krachten – is Juve zeker niet kansloos tegen de ‘Koninklijke’. (NRC)