Trumpblog

‘Kushner wilde geheime lijn met Russen opzetten’

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

We gaan verder..

in een nieuw Trumpblog:

Lees ook: Pr-chef Trump stapt na drie maanden op

'Kushner wilde geheime lijn met Russen opzetten'

Jared Kushner, Donald Trumps schoonzoon en één van zijn belangrijkste adviseurs, heeft in aanloop naar Trumps inauguratie gepoogd een geheime communicatielijn met de Russische regering op te zetten. Daartoe deed Kushner een voorstel aan de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Sergei Kisljak. Dat zeggen Amerikaanse overheidsbronnen die inlichtingenrapporten over de zaak hebben ingezien tegen The Washington Post.

Kushner zou hebben voorgesteld de hotline te laten lopen via Russische diplomatieke kanalen. Het zou de bedoeling zijn geweest dat gesprekken tussen het team van Trump en het Kremlin in aanloop naar de inauguratie op die manier onopgemerkt zouden blijven voor de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Lees ook dit profiel dat NRC in januari schreef over Kushner

Transitieperiode

Uit onderschepte Russische communicatie zou volgens de bronnen van The Washington Post blijken dat Kushner het idee op 1 of 2 december bij Kisljak opperde. Dat was middenin de transitieperiode, waarin Trumps team zich na de verkiezingszege gereed maakte voor het betrekken van het Witte Huis.

Ook aanwezig bij de ontmoeting tussen Kushner en Kisljak was Michael Flynn. Deze ex-generaal werd na Trumps inauguratie diens nationale veiligheidsadviseur, maar zag zich al na enkele weken gedwongen op te stappen. Zijn positie was onmogelijk geworden nadat hij had gelogen over zijn eigen contacten met ambassadeur Kisljak.

Russische invloed

De Russische invloed op de Amerikaanse verkiezingen en de periode erna - die door de Russen en het team van Trump ontkend wordt - is onderwerp van verschillende onderzoeken. Een commissie van de Senaat kijkt naar de kwestie, net als de FBI. En begin deze maand stelde het ministerie van Justitie een speciale aanklager aan, nadat Trump plotseling FBI-directeur James Comey had ontslagen.

Lees ook: VS stelt speciale aanklager Ruslandonderzoek aan

Eerder deze week meldde nieuwszender NBC dat de FBI zich in zijn onderzoek nu ook zou gaan richten op Kushner. Trumps schoonzoon zou niet per se verdachte zijn, maar over relevante informatie beschikken. Volgens de bronnen van The Washington Post is het nieuwe verhaal over Kushners voorstel aan Kisljak zeer van belang voor het onderzoek.

Het Witte Huis wilde vrijdagavond tegenover The Washington Post niet reageren op het verhaal. Datzelfde geldt voor de advocaat van Flynn.

Onderzoekscommissie vraagt campagnedocumenten Trump op

De commissie van de Amerikaanse Senaat die onderzoek doet naar Russische bemoeienis met de verkiezingen van vorig jaar, heeft alle documenten opgevraagd van Donald Trumps campagneteam die iets met Rusland te maken hebben. Dat bericht The Washington Post vrijdag op basis van twee anonieme bronnen die dat verzoek te horen hebben gekregen.

Het is de eerste keer dat Trumps campagneteam onderwerp is van het Senaatsonderzoek. De onderzoekscommissie, waarin zowel Democraten als Republikeinen zitten, wil alle documenten, e-mails en telefoongegevens met verwijzingen naar de Russen hebben vanaf het begin van Trumps campagne in juni 2015.

Hoewel Trumps presidentscampagne dik een half jaar geleden eindigde, is de organisatie erachter nog actief. Die wordt nu geleid door Trumps voormalige vicecampagneleider Michael Glassner en John Pence, het neefje van vicepresident Mike Pence. Glassner wilde tegenover The Washington Post niet reageren op het verzoek van de onderzoekscommissie.

Trump haalt in Brussel hard uit naar Duitsland

President Trump heeft woensdag in Brussel stevige kritiek geuit op Duitsland en de handelsrelatie met dat land. In een gesprek met EU-voorzitter Tusk en voorzitter van de Europese Commissie Juncker zei hij: "De Duitsers zijn slecht, heel slecht". Dat melden verschillende Duitse media op basis van anonieme bronnen die erbij aanwezig waren.

Trump liet eerder al eens weten dat het Duitse handelsoverschot hem niet zint en dat bevestigde hij woensdag:

"Kijk maar naar de miljoenen auto’s die ze in de Verenigde Staten verkopen. Vreselijk. We zullen daar een eind aan maken."

Lees hier het hele artikel van NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel over de kwestie: Trump: Duitsers zijn slecht, heel slecht

Trump eist hogere bijdrage van Europese NAVO-leden

President Trump heeft bij zijn eerste NAVO-top in niet mis te verstane termen duidelijk gemaakt dat de Europese NAVO-partners hun defensie-uitgaven moeten verhogen. De huidige norm voor deze uitgaven, die maar weinig landen halen, vindt hij zelfs te laag. Het moet niet 2 procent van het bruto binnenlands product zijn, maar 3 procent. Ook dreigde hij de Amerikaanse bestedingen desnoods te verlagen.

Lees verder: Trump eist hogere bijdrage van Europese NAVO-leden

'FBI onderzoekt rol Kushner in Ruslandonderzoek'

De FBI zou in het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, ook kijken naar de activiteiten van Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van anonieme bronnen.

Volgens de nieuwszender zou de FBI vermoeden dat Kushner over relevante informatie beschikt. Het is niet duidelijk of de FBI hem als verdachte beschouwt.

De advocaat van Kushner heeft laten weten dat Kushner bereid is om mee te werken aan een onderzoek. Dat meldt AP op basis van een verklaring.

"Kushner heeft het Congres al eerder verteld wat hij weet over de ontmoetingen. Hij zal hetzelfde doen bij een ander onderzoek".

Tijdens de transitieperiode heeft Kushner een ontmoeting gehad met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in de VS. Vorig jaar zou hij een ontmoeting hebben gehad met bankier Sergey Gorkov, het hoofd van de Russische nationale ontwikkelingsbank. De bank stond toen al op de sanctielijst die de Verenigde Staten opstelde nadat Rusland de Krim annexeerde.

Lees ook: Interactief: zo lopen de lijnen van Trump naar Poetin

Belangrijkste kandidaat FBI-directeurschap haakt af

Joe Lieberman, de man die de beste papieren leek te hebben om James Comey op te volgen als FBI-directeur, heeft zich in een brief aan Donald Trump afgemeld voor de post. Dat meldt The Wall Street Journal. De voormalig running mate van Democraat Al Gore (die in 2000 de presidentsverkiezingen verloor van George W. Bush) was welkom voor een gesprek om over de positie te praten, maar trekt zich terug omdat hij belangenverstrengeling vreest.

Trump laat zich in de diverse onderzoeken naar de banden tussen zijn campagneteam en Rusland bijstaan door Marc Kasowitz, partner bij hetzelfde advocatenkantoor als waar Lieberman werkzaam is. Het zou betekenen dat hij geen onderzoek zou kunnen doen naar de rol van Trump in dit geval.

Federale regelgeving verbiedt nieuwe overheidsjuristen om onderzoek te doen naar cliënten die in de twee jaar daarvoor hebben rondgelopen bij het advocatenkantoor waar de jurist werkzaam was. Dat was voorheen één jaar maar Trump heeft die termijn per decreet in januari verruimd tot twee jaar.

Tusk: EU en VS denken niet hetzelfde over Rusland

In een opmerkelijk openhartige persconferentie heeft EU-president Donald Tusk gezegd dat Europa en de Verenigde Staten niet hetzelfde denken over Rusland. Dat liet hij weten in Brussel na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump.

"We kunnen vandaag niet zeggen dat we een gezamelijk standpunt hebben over Rusland. Maar over het conflict in Oekraïne denken we wel hetzelfde".

Tusk, die de EU-leiders vertegenwoordigde, liet verder weten dat de bondgenoten wel hetzelfde denken over de strijd tegen terrorisme. Maar op het gebied van klimaatverandering en handel zijn er nog wel grote verschillen. De Poolse EU-president sloot zijn zeer korte persconferentie af met de woorden:

"Mijn belangrijkste boodschap aan Trump was dat ons bondgenootschap is gestoeld op fundamentale westerse waarden en principes, zoals vrijheid, mensenrechten, respect voor menselijke waardigheid en dat het niet alleen draait om belangen".

Trump liet eerder op donderdag weten dat hij zich zorgen maakt dat door de Brexit "Amerikaanse banen verloren gaan". Later vandaag gaat Trump langs op het nieuwe NAVO-kantoor in Brussel.

Lees ook: NAVO-top op Trumps maat, dus ingekookt tot een etentje

'Russische topfunctionarissen bespraken beïnvloeding'

Hoge functionarissen binnen de Russische politieke en inlichtingendiensten hebben besproken hoe ze Donald Trump konden beïnvloeden via zijn adviseurs. Dat meldt The New York Times. Amerikaanse spionnen zouden daar vorig jaar zomer bewijs voor hebben gevonden, schrijft de krant.

De gesprekken richtten zich op Paul Manafort, de toenmalige campagnemanager van Trump, en Michael Flynn, die later Trumps nationaal veiligheidsadviseur werd, maar het veld moest ruimen omdat hij voordat hij aantrad in contact had gestaan met Russische functionarissen. Manafort stapte in augustus op nadat bekend werd dat hij banden had met de Oekraïense, pro-Russische ex-president Janoekovitsj.

Nu zegt Manafort dat hij zich niet bewust is van enige poging tot beïnvloeding door de Russen. Maar als die poging er wel zou zijn geweest, had die gefaald, zegt Manafort. Flynn wilde tegenover The New York Times niet reageren.

Vorige week werd na veel politieke druk een speciaal aanklager aangesteld om te onderzoeken of en hoe de Russen geprobeerd hebben de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Onderdeel van dat onderzoek is de vraag of de kring rondom Trump direct of indirect beïnvloed is.

"Hartelijke en respectvolle ontmoeting" tussen Trump en Michel

Donald Trump en de Belgische premier Charles Michel hadden een "hartelijke en respectvolle ontmoeting" in het Koninklijk Paleis in Brussel. Dat zei Michel op een persconferentie na een gesprek van een uur met de Amerikaanse president, die Brussel vorig jaar nog een "hellhole" (hellegat) noemde.

Het gesprek verliep "zonder taboes", aldus Michel, en er werd "geen diplomatieke taal" gebruikt. "Zeer rechtstreekse boodschappen" werden over en weer geuit.

Zo zou Trump opnieuw zijn standpunt ter sprake hebben gebracht dat de defensie-uitgaven van NAVO-landen omhoog moeten. Michel heeft op zijn beurt aangegeven dat de NAVO belangrijk voor België is. "We hebben hem duidelijk gemaakt dat de NAVO geen verouderde organisatie is", refereerde Michel naar een uitspraak van Trump. Ook onderwerpen als de migratie, de verhoudingen met Rusland en de Europese Unie zouden aan bod zijn gekomen.

Foto Jonathan Ernst/Reuters

Na de NAVO-top van donderdag vertrekt Trump voor de G7 naar Sicilië.

Woensdag vond ook een protestmars tegen Trump plaats in Brussel-Noord. In totaal zouden 9.000 mensen hebben meegelopen, volgens de politie. De mars werd georganiseerd door studenten, maar werd later gesteund door vakbonden en organisaties als Greenpeace, Amnesty en de Vrouwenraad. De demonstratie verliep zonder incidenten.

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Ondertussen in Brussel Noord. https://t.co/BAezawSEXt

Join us today at #Brussels Gare du Nord at 17.00 to protest #Trump's politics of hatred and division. #nobannowall pic.twitter.com/O78NLdjiUe

— Amnesty EU (@AmnestyEU) May 24, 2017

Poppen van Tump en Michel worden door demonstranten door Brussel gedragen. Foto Eric Feferberg/AFP

Trump geland in Brussel voor NAVO-top

President Trump is woensdagmiddag in Brussel geland. Het Amerikaanse staatshoofd is daar voor een NAVO-top, die op donderdag van start gaat. Woensdag zal de Republikein de Belgische koning Filip en premier Charles Michel ontmoeten. Michel onthaalde Trump op het vliegveld.

Twitter avatar ReutersLive Reuters Live LIVE: President Donald Trump arrives in Brussels. https://t.co/QxLdOeiyFU https://t.co/PxqCGJAHFp

Het bezoek is onderdeel van de eerste buitenlandreis die Trump als president doet. Eerder deze week deed hij Saoedi-Arabië, Israël, Italië en Vaticaanstad aan. Vanochtend sprak de president nog met paus Franciscus.

Analisten zijn benieuwd naar Trumps standpunten op de top. Tijdens zijn campagne liet de Republikein zich kritisch uit over de NAVO. Hij noemde die op meerdere momenten "obsolete" (achterhaald) en zei dat als lidstaten niet meer geld aan defensie uitgeven, het bondgenootschap hen niet in geval van nood te hulp zal komen. Volgens NAVO-richtlijnen moeten landen minstens 2 procent van hun bbp aan defensie uitgeven. Slechts een handjevol lidstaten doet dat.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zal Trump zich op de top "zeer hard" opstellen, zo meldt persbureau Reuters. Tillerson zei dat de president lidstaten gaat herinneren aan hun financiële verplichtingen tegenover de NAVO.

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Prikkeldraad en zo'n 3000 politiemannen in heel Brussel zijn er klaar voor. #trumpinbrussels https://t.co/PdDSwNai40

Ook over Brussel heeft Trump zich eerder negatief uitgelaten. Hij noemde de stad een "hellhole". Na de NAVO-top reist de president naar Sicilië, waar hij een G7-bijeenkomst zal bijwonen.

Trump is in Europa en bezoekt de paus

In een ontmoeting tussen Trump en de paus benadrukten de twee leiders de vrede. Hoewel de president en de paus elkaar in het verleden vaak publiekelijk bekritiseerden, bezocht Trump het Vaticaan als derde stop in zijn negendaagse reis, na Saoedi-Arabië en Israël.

Twitter avatar carolelee Carol Lee "A very great honor," Trump says to the pope when they began their meeting in the pope's private study https://t.co/NGsbsahAyT

De paus gaf Trump een beeldje van een olijfboom en zei dat het vrede symboliseerde. “Ik wil graag dat je die olijfboom wordt en aan de vrede bouwt”, zei de paus.

De ontmoeting werd als bijzonder gezien, omdat de paus vaak kritisch was op het beleid van Trump. Zo veroordeelde hij eerder Trump’s plannen voor een muur bij Mexico en het weren van vluchtelingen.

Lees ook: Paus vindt Trump ‘geen christen’: christen bouwt bruggen, geen muren

Ook probeert de paus klimaatverandering onder de aandacht te brengen, terwijl Trump daar niet in gelooft. Klimaatactivisten van Greenpeace projecteerden dinsdagavond voor de komst van de president een boodschap op de Sint Pieter:

Op Twitter werd meteen opgemerkt dat de paus niet glimlachte bij aanvang van het gesprek en op de foto’s na afloop. De vergelijking met de ontmoeting tussen Obama en de paus was al snel gemaakt:

De president en de paus voerden een gesprek van een half uur, waarna de paus op het Sint-Pietersplein een toespraak hield. Trump ontmoet dinsdagmiddag de Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Paolo Gentiloni en Ivanka Trump bezoekt mensenhandelslachtoffers.

Trump prijst Duterte om drugsbeleid

Donald Trump heeft de Filippijnse president Robert Duterte geprezen voor zijn "effectieve drugsbeleid". Hij noemde het beleid van Duterte in een telefoongesprek "ongelooflijk goed werk".

Dat blijkt uit een transcript van het telefoongesprek dat in handen is van onderzoeksplatform The Intercept.

"Veel landen hebben een drugsprobleem. Wij hebben een drugsprobleem, maar wat een geweldig werk lever jij".

Duterte treedt hard op tegen de drugsoverlast in zijn land. Sinds zijn aantreden, zijn er naar schatting 7.000 drugsdealers of mensen die beschuldigd worden van drugshandel omgebracht, door politie of doodseskaders.

De president wordt beschuldigd van het schenden van mensenrechten. De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (VN) riep eerder de Filippijnen op een onderzoek te starten tegen Duterte. Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad Al-Hoessein is er voldoende aanleiding tot een onderzoek.

Hitler

Duterte kwam eerder internationaal in opspraak toen hij Obama “een hoerenzoon” noemde en zichzelf met Hitler vergeleek. “Hitler heeft 3 miljoen Joden afgeslacht. Wij hebben 3 miljoen drugsverslaafden. Ik verheug me erop ze allemaal af te slachten.”

Begroting Trump stuit op brede tegenstand

President Trump heeft dinsdag zijn voorstel voor de begroting voor 2018 gepresenteerd. De begroting, met een totale grootte van bijna 4,1 biljoen dollar, is opgesteld met Trumps America First-principe als leidraad. Vooral in de budgetten voor zaken als ontwikkelingshulp en diplomatie wordt sterk gesneden.

Volgens het Witte Huis "toont de begroting respect voor de mensen die de rekening betalen", oftwel de gewone Amerikanen. Niettemin gaan armen, zieken en studenten er door bezuinigingen op onder meer de gezondheidszorg en studiefinanciering flink op achteruit. Alles bij elkaar is het de bedoeling dat er de komende tien jaar voor zo'n 3,6 biljoen dollar bespaard wordt. De staatsschuld moet elk jaar flink gaan afnemen.

Meer geld voor het leger

De budgetten voor het leger en de grensbewaking worden dan weer flink verhoogd. De krijgsmacht ontvangt 10 procent meer, terwijl Trump 1,6 miljard dollar uittrekt voor de grensmuur bij Mexico. Eerder beloofde de president dat de Mexicanen die muur zouden gaan betalen.

De begroting werd met weinig enthousiasme ontvangen door de Democraten in het Congres. Ook Trumps eigen Republikeinen waren niet onverdeeld tevreden. De republikeinse senator Bill Cassidy denkt dat "het niks gaat worden met" Trumps plan. Senator Lindsey Graham vindt de begroting "vreselijk".

Een andere republikeinse senator, Susan Collins, zei dat Trumps begrotingsplan waarschijnlijk flink zal veranderen, voordat de Senaat het accepteert. "Dat is altijd zo. In mijn carrière in de Senaat heb ik nog nooit meegemaakt dat een begroting ongewijzigd door het Congres kwam."

'De Verenigde Staten zullen altijd achter Israël staan'

Donald Trump heeft op dinsdag een speech gehouden over Israel en Palestina. "De Verenigde Staten zullen altijd achter Israël staan", zei de Amerikaanse president volgens persbureau Reuters. Daarna voegde hij er aan toe: "De Palestijnen zijn klaar om te proberen vrede te sluiten. Beide partijen zullen het lastig krijgen, maar met vastberadenheid, compromisbereidheid en geloof in de vrede kunnen de Israëliërs en de Palestijnen een deal sluiten."

De speech blonk vooral uit in wat er niet instond, schrijft NRC-correspondent Derk Walters:

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters @beemsterbuma De speech is vooral opmerkelijk door wat hij allemaal niet heeft genoemd: een Palestijnse staat, nede… https://t.co/V7mPZ5getB

Het afgelopen jaar heeft zich Trump meerdere malen over het Israël-Palestinaconflict uitgesproken, maar nooit met enige stelligheid. "Of het nu een tweestatenoplossing of een éénstaatoplossing wordt, ik ben vóór de oplossing die beide partijen het beste vinden", zei hij in een toespraak bij zijn eerste officiële ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in februari.

Flynn beroept zich op zwijgrecht

De ontslagen nationaal veiligheidscoördinator Michael Flynn beroept zich inderdaad op zijn zwijgrecht, zo blijkt uit de brief die de Republikein maandagavond (Nederlandse tijd) stuurde naar de Senaatscommissie die onderzoek naar de banden tussen Rusland en het campagneteam van Donald Trump. Eerder maandag lekte via persbureau AP al uit dat een dergelijke brief, van de advocaten van Flynn, onderweg was.

Twitter avatar kylegriffin1 Kyle Griffin AP has just posted the letter from Flynn's attorneys invoking the Fifth Amendment: https://t.co/tTfl5riv12 https://t.co/4v8jVzr0zb

Trump: heb het woord Israël nooit laten vallen in gesprek met Lavrov

Donald Trump heeft maandag ontkend dat hij de naam Israël heeft laten vallen tijdens een recente ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Het gesprek is omstreden omdat de Amerikaanse president daarin staatsgeheimen deelde over een mogelijke aanval van Islamitische Staat. De bron van die informatie zou Israël zijn geweest.

Maandag bij een staatsbezoek aan Jerusalem ontkende Trump dat echter. "Ik heb de naam of het woord Israël nooit laten vallen in dat gesprek. Het is gewoon een verhaal dat de media weer verkeerd hebben begrepen." De Israëlische president Netanyahu benadrukte maandag dat de veiligheidsdiensten van beide landen "uitstekend" samenwerken.

Pres. Trump with Netanyahu: "I never mentioned the word or the name Israel" during Oval Office meeting with Russians https://t.co/9GH7DbBTm6 pic.twitter.com/eIJTROLiF9

— ABC News Politics (@ABCPolitics) May 22, 2017

'Flynn zal niet meewerken aan onderzoek naar Russische inmenging bij verkiezingen'

Voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn zal niet meewerken aan een onderzoek naar mogelijke inmenging door de Russen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen door een Senaatscommissie. Volgens persbureau AP zal de Republikein zich maandag in een brief aan de commissie op het Vijfde Amendement uit de Amerikaanse grondwet beroepen. Dat amendement zorgt ervoor dat mensen niet tegen zichzelf hoeven te getuigen. Het persbureau baseert zich op "een persoon rond Flynn".

De commissie had Flynn in eerste instantie op 28 april via een dagvaarding verzocht om documenten uit het dossier. Flynn werd in februari ontslagen als nationaal veiligheidsadviseur vanwege gesprekken die hij voerde met Russische functionarissen. Dat gebeurde nog voor hij toetrad tot de regering Trump. Flynn ontkende voor zijn benoeming dat hij in contact was getreden met de Russen.

Het Senaatsonderzoek is één van de onderzoeken die nu lopen naar de mogelijke inmenging van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook de FBI doet onderzoek naar de kwestie, evenals een speciale aanklager, oud-FBI-chef Robert Mueller. Die laatste werd vorige week aangesteld nadat de druk op onderminister van Justitie Rod Rosentein om een onafhankelijke commissie in te stellen toenam na het ontslag van FBI-chef James Comey door Donald Trump.

Lees ook: VS stelt speciale aanklager Ruslandonderzoek aan

Netanyahu ontvangt Trump in Israël

President Trump en First Lady Melania Trump worden onthaald door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op de luchthaven Ben-Gurion. Foto Mandel Ngan/AFP

De Amerikaanse president Trump heeft maandag geopperd dat er een "zeldzame kans" bestaat voor vrede in Israël. Hij zei dat tijdens een ceremonie kort nadat hij met Air Force One was geland op het vliegveld Ben-Gurion, waar hij werd ontvangen door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Zijn recente bezoek aan Saoedi-Arabië zou hem hoop hebben gegeven voor meer stabiliteit in de regio.

"Maar dat kunnen we alleen bereiken door samen te werken. Er is geen andere manier."

Eerder tijdens de ceremonie zei de Israëlische premier dat hij ook grote verwachtingen heeft van Trump's bezoek. Netanyahu hoopt dat het een "historische mijlpaal" zal zijn voor vrede in het land. Ook zou Israël "zijn hand uitreiken naar al zijn buren", inclusief de Palestijnen.

Trump is voor twee dagen in het land en zal maandag de Tempelberg en de Klaagmuur in Jeruzalem bezoeken. Het is zijn tweede staatsbezoek van zijn eerste internationale tour. Afgelopen weekend was de president in Saoedi-Arabië. Met dat land tekende hij onder meer een belangrijke wapendeal. Ook hield hij zondag in Riad een toespraak voor tientallen leiders uit het Midden-Oosten over islamitische terreur.

De vlucht van Trump op maandag was historisch: het was zo ver bekend voor het eerst dat er direct van de Saudische hoofdstad Riad naar Israël werd gevolgen. Tijdens zijn bezoek zal Trump ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontmoeten.

Lees ook de analyse van onze correspondent Gert Van Langendonck: Lof en Amerikaanse wapens voor Saoedi’s

Nieuw blog

Welkom in een nieuw Trumpblog. Hier kunt u alle ontwikkelingen volgen rondom de 45ste president van de Verenigde Staten.

Lees hier ons vorige Trumpblog terug.