Motorcoureur Nicky Hayden (35) overleden

De voormalig wereldkampioen MotoGP liep ernstige hersenbeschadiging op nadat hij was aangereden door een auto tijdens een fietstraining.

Foto Manu Fernandez/AP

De 35-jarige motorcoureur Nicky Hayden is maandag overleden. Dat meldt zijn team Red Bull Honda. Hayden werd woensdag in een Italiaans ziekenhuis opgenomen met ernstige hersenbeschadiging. Vlakbij de kustplaats Rimini was hij tijdens een fietstraining aangereden door een auto. Hij werd sindsdien kunstmatig in coma gehouden.

De autoriteiten doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. De 30-jarige chauffeur van de auto is ondervraagd.

Hayden werd in 2006 wereldkampioen MotoGP, de belangrijkste motordiscipline. Hij was nu actief voor Red Bull Honda in het WK Superbike nadat hij in 2015 afscheid had genomen van MotoGP.

Lees ook ons artikel over Hayden uit 2006: ‘American Dream’ op twee wielen

‘The Kentucky Kid’

Hij debuteerde in 2003 in de MotoGP. Hij werd dat jaar uitgeroepen tot beste nieuwkomer. In 2005 brak hij echt door nadat hij op het circuit van Laguna Seca in Californië zijn eerste race won.

Hayden, met als bijnaam ‘The Kentucky Kid’, kwam uit een echte motorfamilie. Zijn vader, die een garage had in een stadje in Kentucky, moeder en zijn twee broers raceten ook. Op zijn zeventiende reed hij al op zware Superbikes.