Kaya laat rechtszaak Turkijerel varen

De Turkse minister van Gezinszaken deed op 11 maart een poging om het Turkse consulaat te bereiken. Het kabinet wilde dat niet.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Turkse minister van Gezinszaken Fatma Betül Sayan Kaya laat haar rechtszaak tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) varen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie op maandag na berichtgeving van NOS en De Telegraaf. Volgens een woordvoerder van de rechter is de zaak op 2 mei ingetrokken.

Kaya probeerde op 11 maart het Turkse consulaat in Rotterdam te bereiken, ondanks een verzoek van het Nederlandse kabinet om niet te komen. Ze werd tegengehouden door de politie en diende later bezwaar in tegen de Nederlandse overheid.

De politie houdt het konvooi van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya tegen, 11 maart. Foto Joey Bremer/ANP

Volgens NOS had het kabinet toen via de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding opdracht gegeven om Kaya de toegang te weigeren op basis van de Vreemdelingenwet, maar vertrok zij zelf voordat het besluit kon worden uitgevoerd. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei later dat Kaya als ongewenste vreemdeling was uitgezet. Over de betrokkenheid van het kabinet was nog weinig bekend.

Wie tot ongewenst vreemdeling wordt verklaard en het daarmee oneens is, moet volgens de vreemdelingenwet binnen vier weken bezwaar maken. Omdat Kaya op eigen kracht het land heeft verlaten is de rechtszaak echter ongegrond, aldus de NOS.

11 maart

Het incident vond plaats in de aanloop naar het Turkse referendum over een grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan meer macht geeft. Kort daarvoor vond er al een diplomatieke rel plaats tussen Turkije en Nederland vanwege het intrekken van de landingsrechten van het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Çavuşoğlu. De rel escaleerde nadat Kaya toegang tot het consulaat werd ontzegd door de politie.

Demonstratie bij Turkse consulaat
Foto Marten van Dijl/ANP
Demonstratie bij Turkse consulaat
Foto Bas Czerwinski/ANP
Demonstratie bij Turkse consulaat
Foto Marten van Dijl/ANP

Na enkele uren besloot zij terug te keren naar Duitsland. In Rotterdam braken rellen uit onder ongeveer 500 aanhangers van Erdogan en Kayas AK-partij. De politie greep in, enkele mensen raakten gewond. Foto’s van politiehonden die Erdogan-aanhangers aanvielen deden uitgebreid de ronde in de Turkse media.

Lees ook: Waarom laten ze die vrouw niet gewoon binnen?

In april zei de advocaat van minister Kaya Ejder Köse dat ze de Nederlandse staat met de rechtszaak wilde dwingen de onderliggende besluitvorming kenbaar te maken. Kaya diende twee bezwaarschriften in, één tegen dat besluit en één tegen een mogelijk inreisverbod dat nog zou kunnen komen.

“Premier Rutte schreef maandag in een Kamerbrief dat zij vrijwillig is vertrokken, maar wie de gang van zaken heeft gevolgd, weet dat dat niet zo was”, aldus Köse toen.