Judo

Van Dijke wint eerste grandslamtoernooi

Sanne van Dijke beleeft een stormachtige doorbraak op de tatami. Nadat de 21-jarige Nederlandse judoka vorige maand in Warschau al verrassend de Europese titel had veroverd in de klasse tot 70 kilogram, behaalde ze zondag voor het eerst goud op een grandslamtoernooi. In Jekaterinenburg (Rusland) versloeg Van Dijke in de finale de Russische Alena Prokopenko met een houdgreep.

Voor Van Dijke was het de eerste keer dat ze in een finale stond van een toernooi van het hoogste niveau. Bij het Grand Slam-toernooi van Parijs won ze in februari al brons. De judoka uit Heeswijk-Dinther had in Jekaterinenburg in de halve finale de Bosnische Aleksandra Samardzic op ippon verslagen.

„Ik had na het EK op zo’n roze wolk geleefd”, bekende Van Dijke op haar website. „Heel mooi om van te genieten maar ik had wel even wat motivatie nodig voor dit evenement. Maar het klikt goed met mijn coach en ondanks dat het moeilijk was om op te starten boeide het me toch genoeg om hier de punten te maken. Ook in de laatste tien seconden van de finale was ik in staat om er alles uit te halen en een resultaat te forceren.”

Ook Noël van ’t End was succesvol in Rusland. Hij won in de klasse tot 90 kilogram het brons door in het duel om de derde plaats in de extra tijd (golden score) met waza-ari de Georgiër Ushangi Margiani te verslaan. In de halve finales was de Japanner Kenta Nagasawa Van ’t End met een ippon de baas geweest.

Frank de Wit greep naast een medaille in de klasse tot 81 kilogram. Hij verloor de strijd om het brons van de Georgiër Zebeda Rechviasjvili. Hetzelfde overkwam Karen Stevenson in de klasse tot 78 kilo. Zij moest het hoofd buigen voor de Hongaarse Abigel Joo. Tessie Savelkouls (+78 kg) verloor in de herkansingen van de Wit-Russische Marina Sloetskaja. (ANP, NRC)