Brieven

Islamvriendelijke hypotheek

Daar komen shariarechtbanken van

Foto Remko de Waal/ANP

Waar blijft de islamvriendelijke hypotheek, vragen hoogleraar Roel Beetsma en consultant Fouad Koudjeti zich af (17/5). In het Verenigd Koninkrijk is de hypotheek-zonder-rente namelijk al praktijk. Veel vrome moslims willen ook geen rente betalen als het gaat om studiefinanciering, weet ik toevallig. Ze werken zich een slag in de rondte om hun opleiding te financieren. Dat is ook niet gunstig voor ze.

Toch moeten we oppassen met halalfinanciering. In landen met mogelijkheden hiertoe, is er ook meer ruimte voor shariarechtbanken. Deze instituten voor familierecht vind ik geen goede ontwikkeling. De vonnissen, in zaken over scheiding en huiselijk geweld, zijn bijna per definitie vrouwonvriendelijk.

Deze vrouwonvriendelijkheid ligt niet per se aan de Koran of het islamitisch recht, maar aan een traditie van patriarchale interpretatie. Interessant weetje is dat het vroeger heel anders was. In de tijd van de vroege islam gingen christelijke of joodse vrouwen graag naar een shariarechtbank ingeval van problemen rond huwelijk of erfenis. Vroeger had ik een hoogleraar die poogde islamitische studenten over de streep te trekken wél te lenen voor hun studie. Ik citeer: „Een goede moslim betaalt geen woekerrente en vraagt geen woekerrente, dan is er niets aan de hand.”


godsdienstwetenschapper