Handelsverdrag

Na ‘America First’ gaat TPP-akkoord door zonder Verenigde Staten

De gesprekken over handelsovereenkomst Trans-Pacific Partnership (TPP) gaan door, ook al doen de Verenigde Staten niet meer mee. Dit lieten de elf andere TPP-landen, waaronder Japan en Nieuw-Zeeland, zondag weten op een economische conferentie in Vietnam. President Trump zette een streep door TPP na zijn ‘America First’-toespraak. De grootste economie ter wereld voert nu een protectionistische koers. De elf overgebleven TPP-landen willen door met onderhandelen, deels in de hoop dat het Witte Huis zich bezint. Volgens de Amerikaanse handelsambassadeur Robert Lighthizer is er geen enkele kans dat de VS op de beslissing uit TPP te stappen terugkomen. Liever sluit het land in de toekomst losse akkoorden met landen in de regio. (Reuters)