Dierenmishandeling

Afspraken over camera’s Nederlandse slachthuizen

In navolging van België worden ook in Nederlandse slachthuizen alle handelingen met levende dieren voortaan gefilmd. Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken PvdA) heeft afspraken gemaakt met brancheorganisaties over vrijwillig cameratoezicht, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Bij enkele grote slachterijen was er al sprake van cameratoezicht voor eigen gebruik. Volgens de nieuwe afspraken krijgt ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toegang tot de beelden die door de camera’s worden vastgelegd. De NVWA kan niet voortdurend meekijken, maar krijgt de mogelijkheid beelden terug te zien. De beelden zijn een aanvulling op het al aanwezig toezicht van inspecteurs in slachthuizen. (NRC)