Amerikaanse Spionage

‘China schakelde informanten van CIA uit’

De Chinese overheid heeft tussen 2010 en 2012 het Amerikaanse spionageprogramma van de CIA in China grotendeels ontmanteld door zeker twaalf informanten van de inlichtingendienst in China te vermoorden en andere gevangen te nemen. Dat schreef The New York Times zondag.

Een bron van de CIA zou zijn doodgeschoten op de binnenplaats van een overheidsgebouw ten overstaan van zijn collega’s, als waarschuwing voor andere informanten.

Het is niet duidelijk hoe de Chinese regering de identiteit van de informanten heeft achterhaald. Volgens The New York Times is er een aantal mogelijke oorzaken. Een Chinese spion zou de CIA kunnen hebben geïnfiltreerd, de Chinese overheid zou geheime informatie hebben weten te ontcijferen of CIA-agenten zouden zeer slordig zijn geweest.

De CIA ontdekte in 2010 dat er een probleem was. De informatiestroom uit China begon op te drogen. Langzaam werd duidelijk dat bronnen verdwenen. De FBI en de CIA startten een onderzoek onder de naam ‘Honey Badger’ (Honingdas), maar dat liep op niets uit. De mysterieuze verdwijningen stopten in 2013, maar het is de CIA niet gelukt het Amerikaanse spionagenetwerk volledig te herstellen.

In maart heeft de CIA een medewerkster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Candace Marie Claiborne, opgepakt. Zij zou hebben gelogen over haar contacten met de Chinese regering. Ook zou ze geld en dure cadeaus hebben ontvangen van de Chinese overheid. Claiborne zegt onschuldig te zijn.