In beeld

Alle Europese finales van Ajax in tien foto’s

Voor het eerst in 21 jaar speelt speelt Ajax weer een finale van een Europees voetbaltoernooi. In de Europa League-finale treft het woensdag in Stockholm Manchester United. Het wordt de elfde finale voor de Amsterdamse club. Van de vorige tien werden er zeven gewonnen en drie verloren. We blikken terug in tien foto's.
Vaak vergeten, maar al in 1962 won Ajax zijn eerste Europese prijs: de International Football Cup (de voorloper van Intertoto Cup). In de finale op 26 april 1962 werd in het Olympisch Stadion in Amsterdam Feijenoord verslagen met 4-2. Op de foto de Ajaxploeg met de gewonnen trofee: Bertus Hoogerman (met de trofee), aanvoerder Co Prins, Henk Groot (die drie maal scoorde) en Sjaak Swart.
Spaarnestad/HH
In 1969 bereikt Ajax als eerste Nederlandse club de finale van de Europa Cup 1 (de voorloper van de Champions League). Op 28 mei speelt Ajax in Madrid tegen AC Milan. De Italianen winnen met 4-1. Het enige doelpunt van Ajax wordt gemaakt door de Joegoslaaf Velibor Vasovic. V.l.n.r: doelman en aanvoerder Gert Bals, Piet Keizer, Tonny Pronk en Velibor Vasovic.
ANP
In het Wembley Stadium in Londen wint Ajax op 2 juli 1971 de eerste Europa Cup in de clubgeschiedenis. De Griekse club Panathinaikos wordt met 2-0 verslagen door doelpunten van Dick van Dijk en Arie Haan. Daags na de finale loopt het Leidseplein vol fans om de ploeg toe te juichen. Op de foto: burgemeester Samkalden, Johan Cruijff en Ruud Krol met de beker op het balkon van de Stadsschouwburg.
ANP
Een jaar later wordt in de Kuip Inter Milan verslagen met 2-0. Johan Cruijff (links) scoort beide doelpunten. Rechts Sjaak Swart (8).
ANP
Op 30 mei 1973 wint Ajax voor het derde jaar op rij de Europa Cup 1. In Belgrado scoort Johnny Rep het enige doelpunt tegen Juventus.
ANP
Na veertien jaar zonder noemenswaardige Europese prestaties wint een nieuwe generatie voetballers van Ajax, onder coach Johan Cruijff in 1987 de Europa Cup 2 (het toernooi voor bekerwinnaars). Spits Marco van Basten kopte het enige doelpunt binnen in de finale in Athene tegen de Oost-Duitse club FC Lokomotive Leipzig.
ANP
Een jaar later haalt Ajax weer de finale van het Europa Cup 2-toernooi. In Straatsburg wordt verloren van KV Mechelen. Het Belgische team werd getraind door oud-Ajaxcoach Aad de Mos en telde vier Nederlanders, onder wie Erwin Koeman en Piet den Boer, die het enige doelpunt maakte.
Belga/ANP
In 1992 breekt het Ajax van de jonge coach Louis van Gaal door in Europa. In de twee finalewedstrijden (in een uit- en thuiswedstrijd, 2-2 en 0-0) werd Torino verslagen.
ANP
Op 24 mei 1995 wint Ajax in Wenen de finale van AC Milan met 1-0 door het 'puntertje' van Patrick Kluivert. Het team van Louis van Gaal oogst succes met een combinatie van routine (Frank Rijkaard, Danny Blind) en een aantal jonge spelers uit eigen opleiding (Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Frank en Ronald de Boer).
ANP
Het volgende jaar speelt Ajax opnieuw de finale. Op 22 mei 1996 wordt in Rome 1-1 gelijkgespeeld tegen Juventus. In de strafschoppenserie is Juventus de betere. Op de foto Alessandro Del Piero met de beker.
Wikimedia/Flickr