Afspraken over camera’s Nederlandse slachthuizen

De maatregel is het gevolg van de beelden van de schokkende situatie in een slachthuis in het Vlaamse Tielt.

Varkens bij een stal in Nijkerk.
Varkens bij een stal in Nijkerk. Foto Sander Koning/ANP

In navolging van België worden ook in Nederlandse slachthuizen alle handelingen met levende dieren voortaan gefilmd. Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, Economische Zaken) heeft afspraken gemaakt met brancheorganisaties over vrijwillig cameratoezicht, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij enkele grote slachterijen was er al sprake van cameratoezicht voor eigen gebruik. Volgens de nieuwe afspraken krijgt ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toegang tot de beelden die door de camera’s worden vastgelegd. De NVWA kan niet voortdurend meekijken, maar krijgt de mogelijkheid beelden terug te zien. Het is niet bekend hoe lang de opnames bewaard blijven. Daarover vinden nog gesprekken plaats, zo laat het ministerie in een reactie weten. De beelden zijn een aanvulling op het al aanwezig toezicht van inspecteurs in slachthuizen.

Lees ook: Niemand wil dit soort wantoestanden

Al in maart liet de staatssecretaris aan de Tweede Kamer weten van plan te zijn Nederlandse slachthuizen te voorzien van camera’s. Ook voorzitter Frans Wouters van branchevereniging VSV stelde vrijwillig cameratoezicht een goed idee te vinden.

De afspraken die nu gemaakt zijn gelden voorlopig alleen voor de grote brancheorganisaties COV, VSV en Nepluvi, waar 90 procent van de roodvlees- en pluimeeslachterijen onder vallen. Met de kleine ondernemers gaat Van Dam nog in gesprek.

Lees ook: ‘Iedereen is welkom in onze slachterij’

Tielt

Het cameratoezicht is het gevolg van de beelden die naar buiten kwamen van de schokkende situatie in een slachthuis in het Vlaamse Tielt. Op de beelden, die aan het licht kwamen door een undercoveractie van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, is te zien hoe medewerkers varkens schoppen en oormerken wegsnijden bij levende dieren.

In Vlaanderen werden vorige maand al maatregelen getroffen om het dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren. Honderden mensen demonstreerden begin vorige maand bij het slachthuis in Tielt tegen de wantoestanden.