Trump over terrorisme: strijd tussen goed en kwaad

De Amerikaanse president hield zondag een toespraak over moslimextremisme in Riyad.

Trump met de Saoedische koning Salman op zondag in Riyad.
Trump met de Saoedische koning Salman op zondag in Riyad. Foto Evan Vucci/AP

Donald Trump heeft leiders van de Arabische wereld opgeroepen om de leiding te nemen in de strijd tegen islamitisch extremisme. Tijdens een toespraak op zondag in de aanwezigheid van tientallen leiders uit het Midden-Oosten noemde hij dit “niet een strijd tussen verschillende religies of beschavingen, maar een strijd tussen goed en kwaad”. De Amerikaanse president is op het moment in Saoedi-Arabië voor zijn eerste staatsbezoek.

De president wil verdere samenwerking met de Arabische wereld om samen op te treden tegen Islamistische Staat (IS). Volgens Trump is het “een strijd tussen barbaarse criminelen en fatsoenlijke mensen van alle religies”. Daarom moet de Arabische wereld de leiding nemen in de strijd tegen terreur en zich samen met de Verenigde Staten sterk maken om moslims, joden en christenen te beschermen.

“Terroristen aanbidden God niet. Ze aanbidden de dood. Het moet duidelijk worden dat barbarisme geen glorie oplevert.”

Interessant is dat Trump de bewoording ‘radicaal islamitisch terrorisme’ niet gebruikte tijdens zijn toespraak in de Saoedische hoofdstad Riyad. Deze term was een speerpunt van Trump tijdens zijn campagne, wat tot veel discussie leidde. Zijn voorganger Obama weigerde het terreurprobleem zo te noemen. Trump was vaak kritisch op deze genuanceerde benadering van de toenmalige president. Maar tijdens zijn toespraak op zondag sprak ook hij alleen van ‘islamitisch extremisme’ en ‘islamitische terreur’.

Iran

Ook stonden de woorden van Trump in contrast met zijn anti-moslim-retoriek tijdens zijn campagne. Zijn eerdere initiatief om reizigers uit meerdere overwegend islamitische landen te blokkeren, strandde bij een Amerikaanse rechter. Overigens stond Saoedi-Arabië niet op deze lijst.

Trump haalde tijdens zijn toespraak verder meerdere keren uit naar Iran, de grootste rivaal van Saoedi-Arabië in de regio. Het land is volgens de Amerikaanse president medeverantwoordelijk voor terreur door hun steun aan groepen zoals Hezbollah.

“De grootste slachtoffers van het land zijn de burgers van Iran zelf. Zij hebben de ontberingen en wanhoop moeten doorstaan omdat hun leiders roekeloos terreur en conflict nastreven.”

Wapendeal

De Saoedische koning Salman kondigde zondag tijdens de bijeenkomst ook aan grote plannen te hebben in de strijd tegen terreur. Samen met de VS zei hij overtuigd te zijn van het doel om IS te “elimineren”.

Trump werd dit weekend eervol onthaald door de Saoedische koninklijke familie. Hij kreeg onder meer de zogeheten ‘Orde van Abdulazziz al Saoed’, een van de belangrijkste medailles die het land kan geven. Zaterdag tekende Trump samen met de Saoedische koning Salman een wapendeal ter waarde van 100 miljard euro.

Lees ook: ‘Trump ontdekt nu hoe lucratief wapenhandel is’

Bekijk hier de volledige speech van Trump: