Roda JC en NEC houden zicht op lijfsbehoud

De ploegen uit Kerkrade en Nijmegen versloegen respectievelijk Helmond Sport en FC Emmen. Ook NAC en MVV plaatsten zich voor de derde ronde van de nacompetitie.

Foto ANP

Roda JC en NEC mogen blijven hopen op een verlengd verblijf in de Eredivisie. In de tweede ronde van de nacompetitie wisten de clubs uit Kerkrade en Nijmegen over twee wedstrijden te winnen van respectievelijk Helmond Sport en FC Emmen.

Roda speelde in Kerkrade in het beslissende duel met 1-1 gelijk. De eerste wedstrijd in Helmond was in een 1-0 overwinning voor Roda JC geëindigd. Zo mag Roda JC, dat als zeventiende eindigde in het reguliere seizoen, nog steeds dromen van de Eredivisie, terwijl het er lange tijd op leek dat de club zou degraderen. De bezoekers uit Helmond kregen al in de eerste helft een grote mogelijkheid om de opgelopen achterstand in de eerste wedstrijd teniet te doen toen ze een penalty kregen, maar Steve Edwards miste. Vlak voor rust kreeg Mikhail Rosheuvel van Roda JC direct rood, waardoor de bezoekers na rust nog nadrukkelijker op zoek konden naar een doelpunt.

Furhgill Zeldenrust wist uiteindelijk wel voor Helmond te scoren in de 50ste minuut. Daarna ging de wedstrijd op en neer, leek Helmond Sport met een man meer toch nog de winnende te gaan maken, maar frommelde Gyliano van Velzen uiteindelijk in de voorlaatste minuut de bal in de goal en kon in Kerkrade het feestje beginnen.

Roda JC neemt het op tegen MVV

Roda JC neemt het in de derde en laatste ronde van de nacompetitie op tegen provinciegenoot MVV. Die ploeg won zondag met 1-2 bij Cambuur Leeuwarden. De Friezen leken lange tijd op weg naar een plek in de derde ronde van de nacompetitie, maar zagen de ploeg uit Maastricht in de laatste minuut twee keer scoren.

Nadat Martijn Barto Cambuur in de 57ste minuut op voorsprong had gezet, maakten Steven Perreira en Thomas Verheijdt een einde aan de promotiedroom voor het team uit Leeuwarden.

NEC wint ook thuis van Emmen

Nadat NEC donderdag met een 1-3 overwinning in Emmen al een grote stap richting de laatste ronde van de nacompetitie had gezet, won de ploeg van interim-trainer ook thuis van FC Emmen: 1-0. De winnende treffer werd gemaakt door Kévin Mayi. De Fransman werkte de bal na 25 minuten voorbij FC Emmen-doelman Dennis Telgenkamp.

NEC mag zich daarmee gaan opmaken voor een klassieker in de voetbalwereld: NEC-NAC. De Bredase voetbalclub won zondag met 2-0 van FC Volendam. Dat was na het 2-2 gelijkspel in de heenwedstrijd genoeg voor een ticket bij de play-offs om een plek in de Eredivisie.

De eindstand stond zondag na 45 minuten al op het scorebord. Cyriel Dessers, die donderdag al goed was voor de belangrijke gelijkmaker in de slotfase, scoorde tweemaal. De 1-0 kreeg Dessers na balverlies van FC Volendam voor de voeten en kon hij van dichtbij eenvoudig binnen tikken. De 2-0 volgde uit een kopbal, na een vrije trap van Manu Garcia.

De winnaar van NEC-NAC komt volgend seizoen uit in de Eredivisie. De wedstrijden in de finaleronde worden op 25 en 28 mei gespeeld.