Oppositie Suriname demonstreert tegen Bouterse

Duizenden aanhangers van oppositiepartijen riepen Bouterse op om op te stappen wegens wanbeleid.

Demonstranten tijdens een eerder protest tegen het beleid van president Desi Bouterse in april van dit jaar.
Demonstranten tijdens een eerder protest tegen het beleid van president Desi Bouterse in april van dit jaar. Foto Pieter van Maele/ANP

In Suriname zijn zaterdag enkele duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de zittende president Desi Bouterse. Het gaat om aanhangers van oppositiepartijen, die Bouterse hebben opgeroepen op te stappen wegens “wanbeleid”.

In een verklaring, die ook is gepubliceerd door het Surinaamse nieuwsmedium Starnieuws, roepen de politieke partijen VHP, NPS, PL, ABOP en DOE de president op “onmiddellijk concreet beleid te voeren.” Doet hij dat niet, dan vraagt de oppositie hem “zijn mandaat in te leveren”. De partijen benadrukken daarbij dat ze streven naar een vreedzame oplossing.

De demonstratie werd op het terrein van de partij NPS in de hoofdstad Paramaribo gehouden. Dat was noodzakelijk omdat de autoriteiten tot twee keer toe weigerden een vergunning af te geven voor een manifestatie in het centrum van Paramaribo.

Financiële crisis

Suriname kampt sinds twee jaar met een financiële crisis omdat de inkomsten uit goud en olie, twee belangrijke exportproducten van het land, zijn afgenomen. Tegelijkertijd zijn de uitgaven van de overheid flink gestegen, mede door mismanagement van de regering van Bouterse. Het land kreeg vorig jaar noodsteun van het IMF, maar die hulp werd eerder deze maand stopgezet omdat Bouterse weigert door de IMF gewenste maatregelen door te voeren.

Lees ook: De financiële crisis in Suriname

Bouterse hangt bovendien nog het Decembermoordenproces boven het hoofd. De president geldt als hoofdverdachte van de moord op vijftien politieke tegenstanders van zijn regime in december 1982. Dat proces lag stil totdat begin deze maand het Surinaamse Hof van Justitie het hoger beroep van het OM, dat daartoe de opdracht had gekregen van Bouterse, tegen de zaak niet-ontvankelijk verklaarde. Nu ligt de zaak bij de Krijgsraad.