Noord-Korea blijft rakettesten uitvoeren

Zondag lanceerde het land een raket die ongeveer 500 kilometer ten oosten van het Koreaanse schiereiland in zee belandde.

Beelden van een eerdere raketlancering van Noord-Korea die zijn vrijgegeven op 15 mei 2017.
Beelden van een eerdere raketlancering van Noord-Korea die zijn vrijgegeven op 15 mei 2017. Foto Reuters/KNCA

Ondanks grote buitenlandse druk blijft Noord-Korea nieuwe rakettesten uitvoeren. Zondag lanceerde het land een raket die ongeveer 500 kilometer ten oosten van het Koreaanse schiereiland in zee belandde.

Zuid-Korea meldde de raketlancering als eerste, schrijft Reuters. Volgens de krijgsmacht van het buurland gaat het om een ballistische middellangeafstandsraket van het type KN-15. De raket werd gelanceerd vanuit Pukchang, een locatie waar eerder deze maand een raketlancering mislukte.

Inmiddels heeft ook het Witte Huis aangegeven op de hoogte te zijn van de nieuwe poging van Pyongyang. Japan heeft de lancering ten strengste veroordeeld en wees daarbij op de VN-resolutie die Noord-Korea schendt met het uitvoeren van rakettesten. Het land meldde dat de raket buiten de eigen economische zone is geland en dat er ook geen schade aan schepen of vliegtuigen is gerapporteerd.

Lees ook: Volgens Noord-Korea staat een nucleaire oorlog voor de deur

KN-15

Het projectiel dat werd afgevuurd was een Pukguksong-2 (ook bekend als KN-15). Deze middellangeafstandsraket werd eerder in februari getest tijdens een bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan de Amerikaanse president Trump. Het wapen vloog ook toen 500 kilometer voordat het voor de Japanse kust in zee plonsde. Analisten schatten het maximale bereik op 1.200 tot 3.000 kilometer.

Volgens Pyongyang kan de raket met een kernkop worden uitgerust, maar dit kunnen deskundigen niet bevestigen. Wel is bekend dat Noord-Korea al jaren werkt aan projectielen die nucleaire ladingen kunnen dragen.

Lees ook: Noord-Korea wil altijd terug kunnen schieten

Wat de Pukguksong-2 zo gevaarlijk maakt, is dat lanceringsvoorbereidingen moeilijk van buitenaf waar te nemen zijn. Dat komt doordat de raket op vaste brandstof werkt. Hierdoor kan het projectiel binnen enkele minuten worden afgevuurd. Dit in tegenstelling tot oudere modellen die vliegen op vloeibare brandstof. Daarbij neemt het voorbereiden van een lancering uren in beslag, waardoor die van tevoren door satellieten kan worden opgemerkt.

Nieuw type raket

Het is de tweede raketlancering die Pyongyang uitvoert in de afgelopen acht dagen. Vorig weekend lanceerde het land onder leiding van Kim Jong-un een nieuw type raket dat aanmerkelijk hoger en verder vloog dan eerdere wapens. Daarmee lijkt nu ook de Amerikaanse militaire basis op Guam binnen schootsafstand voor Noord-Korea.

Lees ook: De nieuwe Noord-Koreaanse raket komt wel erg ver

De VS voerden als reactie afgelopen week de druk op Noord-Korea om te stoppen met de verdere ontwikkelingen van het nucleaire raketprogramma op door een tweede vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland te sturen. De Amerikaanse president Trump wil voorkomen dat Noord-Korea de beschikking krijgt over kernwapens die de VS kunnen bereiken. Volgens de Noord-Koreanen kan het nieuwe type raket dat vorige week werd gelanceerd een kernkop dragen, maar die bewering is niet onafhankelijk bevestigd.