Dumoulin houdt stand in venijnig slot Giro-rit

De rit werd gewonnen door Bob Jungels, voor Nairo Quintana en Thibaut Pinot. Dumoulin werd achtste in dezelfde tijd als de winnaar.

Tom Dumoulin tijdens de rit zondag.
Tom Dumoulin tijdens de rit zondag. Foto Luk Benies/AFP

Wielrenner Tom Dumoulin is weer een stukje dichter gekomen bij winst in de Giro d’Italia. De renner van Team Sunweb overleefde zondag in de vijftiende etappe een aanval van de Italiaan Vincenzo Nibali op de slotklim, de Alta Bergamo en finishte in de groep met favorieten. Luxemburger Bob Jungels won uiteindelijk de sprint van de groep, voor Nairo Quintana en Thibaut Pinot.

Quintana pakte daarmee wel enkele - mogelijk cruciale - bonificatieseconden terug op Dumoulin. Zaterdag had de Nederlander juist wat extra tijd gepakt op de Colombiaan, door de etappe die eindigde op de Oropa, te winnen. In het klassement heeft Dumoulin nu 2 minuten en 41 seconden voorsprong op de nummer twee. Pinot is derde op 3 minuten en 21 seconden.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen En het algemeen klassement. Tom Dumoulin gaat de rustdag in met een voorsprong van 2’41 op Nairo Quintana. https://t.co/Jpbtr40PQL

De rit voerde zondag van Valdengo naar Bergamo. Het venijn van de etappe zat duidelijk in de staart. Een kort, maar steil slotklimmetje, in de straten van Bergamo vormde voor Dumoulin de grootste uitdaging. Oud-winnaar Nibali probeerde het op de kasseien van de Alta Bergamo, maar werd teruggepakt door een groep favorieten, waarin zich naast Dumoulin ook de Nederlanders Bauke Mollema en Steven Kruijswijk bevonden.

In de laatste honderden meters voor de finish probeerde Mollema met een lange sprint de ritzege binnen te halen, maar hij werd nog overvleugeld door verschillende renners, waaronder de uiteindelijke winnaar Jungels.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De uitslag van de vijftiende etappe, gewonnen door Bob Jungels. #Giro100 https://t.co/pFRcl0RiBQ

Quintana gevallen; Dumoulin wacht

In de rit naar Bergamo kwam Quintana met de schrik vrij, nadat hij op zo’n 36 kilometer van de meet ten val kwam. De Colombiaan moest van fiets wisselen maar kon wel verder. Dumoulin verordonneerde, als een echte patron, een niet-aanvalsverdrag in het peloton tijdens de afwezigheid van de Colombiaan.

De Est Tanel Kangert van Astana knalde later nog hard op een verkeerspaaltje en brak zijn elleboog. Steven Kruijswijk keerde daardoor terug in de top 10 van het klassement.

Maandag wacht de renners een rustdag, waarna ze beginnen aan een loodzware slotweek. Dinsdag beklimt het peloton onder meer de legendarische Mortirolo en Stelvio. Op donderdag volgt eveneens een loodzware rit met vijf beklimmingen. Mocht Quintana daarin veel tijd terugpakken op Dumoulin en na de bergetappes in het roze staan, dan rest voor de Limburger nog de slotrit: een tijdrit van 30 kilometer over een vlak parcours.