VVD-congres

Rutte vol lof over Klaver; wil meerderheidskabinet

Mark Rutte heeft in zijn speech op het VVD-congres vrijdagavond in Arnhem de deur opengehouden voor een nieuwe formatiepoging met GroenLinks. Geen woord zei de demissionaire premier over de wens om met de ChristenUnie te regeren of de mogelijkheid dat in een nieuw kabinet de vierde partij naast VVD, CDA en D66 de SP of de PvdA wordt. Slechts één wens sprak Rutte uit voor de formatie: „Een meerderheidskabinet.”

Meer dan lovende woorden had Rutte voor GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij had „grote waardering” voor hem gekregen. “Niet voor zijn politieke ideeën, maar hij deugt. Nederland is beter af met mensen als Jesse Klaver in de politiek”, aldus Rutte.

Aan het vertrek van partijvoorzitter Henry Keizer, die in opspraak was gekomen naar publicaties over het lage bedrag waarvoor hij zijn crematoriumbedrijf had verworven, maakte Rutte weinig woorden vuil. Hij gaf toe dat “grote fouten zijn gemaakt in de communicatie”.

Keizer stapte donderdag op. Na Keizers vertrek, vlak voor het partijcongres, heeft de integriteitscommissie van de partij haar onderzoek opgeschort. (NRC)