AZ tegen Utrecht in finale play-offs

AZ won net als in de eerste wedstrijd met 4-1 van FC Groningen. FC Utrecht versloeg sc Heerenveen met 2-1.

Joris van Overeem na zijn goal voor AZ tegen FC Groningen
Joris van Overeem na zijn goal voor AZ tegen FC Groningen Foto Ed van de Pol/ ANP

Zoals verwacht spelen AZ en FC Utrecht de finale van de play-offs om Europees voetbal. Beide clubs wonnen afgelopen woensdag overtuigend de eerste wedstrijd en zaterdagavond werd ook de tweede wedstrijd gewonnen. AZ versloeg in eigen huis Groningen met 4-1 en FC Utrecht won in de Galgenwaard met 2-1 van sc Heerenveen.

In de eerste wedstrijd had de club uit Alkmaar ook met 4-1 gewonnen van Groningen, Utrecht was toen met 3-1 te sterk voor de Friezen.

Twitter avatar KNVB KNVB Komende week gaan @fcutrecht en @AZAlkmaar strijden om het laatste Europese ticket 👇 https://t.co/LSgXAQ8YUx

Talent Stengs grote man bij AZ

Grote man bij AZ was de pas 18-jarige Calvin Stengs. Hij gaf na een kleine tien minuten spelen een splijtende pass dwars door het centrum van de Groningse verdediging die aan de basis stond van de 1-0 van spits Wout Weghorst. Na een ruim een uur scoorde hij met de een kopbal de 3-1.

In de tussenliggende tijd had Bryan Linssen het nog even spannend gemaakt. Hij scoorde in de 37e minuut de gelijkmaker waarna de beide ploegen met de gelijke stand gingen rusten. Groningen probeerde het AZ nog wel moeilijk te maken, maar het ontbrak aan de rust voorin bij de ploeg van trainer Ernest Faber. Door twee treffers van Joris van Overeem werd het verschil in doelpunten verder uitgedrukt.

Utrecht verzuimte score te vergroten

Heerenveen trad aan met de pas 16-jarige Kik Pieri. De centrale verdediger verving de geblesseerde Jeremiah St. Juste. De Friese club moest de achterstand goed maken maar kwam geheel niet toe aan aanvallen. In de 30ste minuut werd het betere veldspel van Utrecht beloond met een treffer van Ramon Leewin. Hij schoot de bal uit een hoekschop binnen. Acht minuten later wist spits Richairo Zivkovic de score te verdubbelen.

Ook in de tweede helft kreeg Utrecht nog talloze kansen, het verzuimde om de score te vergroten. Het is aan Heerenveen-keeper Erwin Mulder te danken dat het slechts 2-0 bleef. Vlak voor het einde van de wedstrijd kwam de ploeg van trainer Jurgen Streppel nog een beetje in de wedstrijd door een benutte penalty van Reza Ghoochannejhad. Maar op meer had Heerenveen ook geen recht.

De club maakte een teleurstellend tweede seizoenshelft door met maar liefst 13 nederlagen (inclusief deze play-offs). Heerenveen eindigde de competitie op de negende plaats. In de winterstop stonden ze nog vierde.