‘Ultieme beleving’ met 360°- videos

Virtual Reality is de toekomst, daar geloven Manoli Tsigonakis (28) en zijn moeder Gerdien Wessels (55) heilig in. Samen begonnen ze in 2015 het bedrijf VR Composers, om kwalitatief hoogwaardige 360 graden video’s te maken. Met een VR-bril op zijn de video’s de ultieme 360°-beleving, maar ze zijn ook te bekijken vanaf een gewoon scherm. Tsigonakis heeft een achtergrond in film, video en multimedia design en raakte geïnspireerd door de presentatie van de eerste 360 graden camera van Google. Enthousiast stuurde hij video’s naar Wessels, die hiervoor projectmanager was bij de gemeente Rotterdam. Inmiddels is ze verantwoordelijk voor het zakelijke gedeelte van het bedrijf. Tsigonakis: „VR kan op veel mooie manieren worden ingezet. Je kunt ervaringen goed overbrengen naar de kijker, iets wat bij normale film vaak niet mogelijk is.” Hij liet dit onder meer zien met de 360° video’s die het bedrijf maakte tijdens de overwinning en huldiging van Feyenoord op 14 en 15 mei. Samen zijn deze in korte tijd meer dan 75.000 keer bekeken.

Wessels: „Voor veel mensen was dat de eerste keer dat ze een 360 graden video zagen. Je merkt dat als mensen voor het eerst een VR-bril opzetten dat hun mond openvalt van verbazing. Omdat het nog een relatief onbekend fenomeen is weten mensen ook niet waar ze het voor zouden kunnen gebruiken.” Daarom investeerde het bedrijf in het begin in het maken van video’s tijdens evenementen zoals bijvoorbeeld de Wereldhavendagen. „Die worden goed bekeken, dus dat is mooie publiciteit en daar komen dan vanzelf opdrachten uit voort”, zegt Wessels. Inmiddels is VR Composers het grootste VR-videobedrijf in Rotterdam. Het gebruik van VR-brillen neemt toe, zowel de ‘professionele’ varianten van bijvoorbeeld Samsung en HTC Vive als de low-budget zogenaamde cardboard-brillen van karton.

Het bedrijf is uitgebreid met programmeur Yorick van de Haar (26), om zelf applicaties te kunnen ontwikkelen. Tsigonakis: „We zijn nu bezig met een eigen unieke app die later dit jaar wordt gepresenteerd. Daarmee wil ik laten zien hoeveel mogelijk is met 360 graden video’s en virtual reality.”