‘Trump noemde Comey tegen de Russen mafkees’

Onderzoek rol Rusland

In het strafrechtelijk onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de naam opgedoken van een vooraanstaande functionaris in het Witte Huis. Dat meldt The Washington Post op basis van bronnen dicht bij het onderzoek.

Het zou gaan om een naaste adviseur van president Trump. Volgens de krant is niet zeker dat de functionaris strafrechtelijke vervolging tegemoet zal zien. De krant meldt dat het onderzoek zich nu ook richt op financiële misdrijven die mogelijk door mensen dichtbij Trump zijn gepleegd. Het nieuws komt op het moment dat het strafrechtelijk onderzoek naar de rol van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen een nieuwe fase is ingegaan met de aanstelling van voormalig FBI-directeur Robert Mueller als speciale aanklager.

The New York Times schreef vrijdag dat Trump vorige week tegenover Russische functionarissen zou hebben verklaard dat met het ontslag van FBI-directeur James Comey „grote druk” van zijn schouders is weggenomen. Hij zou Comey, die het FBI-onderzoek leidde naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en Trumps rol daarin, „een echte mafkees” hebben genoemd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de ambassadeur waren vorige week op bezoek.

In een reactie op het laatste nieuws van beide kranten zegt het Witte Huis dat de manier waarop Comey omging met het onderzoek naar de rol van Rusland de betrekkingen met de Russen schaadde en dat dát de reden was voor zijn ontslag. (NRC)

Hoe kom je van Trump af? pagina 22-23