‘Trump noemde Comey tegen de Russen een mafkees’

In het strafrechtelijk onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de naam opgedoken van een vooraanstaande functionaris in het Witte Huis. Dat meldde The Washington Post vrijdag op basis van bronnen dicht bij het onderzoek. Het zou gaan om een naaste adviseur van president Trump. Volgens de krant is niet zeker dat de functionaris strafrechtelijke vervolging tegemoet zal zien. De krant wijst erop dat het onderzoek zich nu ook richt op financiële misdrijven die mogelijk door mensen dichtbij Trump zijn gepleegd.

The New York Times schreef vrijdag dat Trump vorige week tegenover Russische functionarissen zou hebben verklaard dat met het ontslag van FBI-directeur James Comey „grote druk” van zijn schouders is weggenomen. Hij zou Comey, die het onderzoek leidde naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en Trumps rol daarin, „een echte mafkees” hebben genoemd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de ambassadeur waren vorige week op bezoek. In een reactie op het nieuws van de kranten zegt het Witte Huis dat de manier waarop Comey omging met het onderzoek naar de rol van Rusland de betrekkingen met Rusland schaadde en dat dát de reden was voor zijn ontslag.

Hoe kom je van Trump af? pagina 14-15