Opinie

Pop up-loket voor startende ondernemers is een neploket

Opinie Het pop up-loket dat wethouder Schneider heeft opgericht, komt niet in de buurt van de belofte die hij gedaan heeft, meent Caroline de Jager.

Twee jaar na de belofte van wethouder Schneider (Leefbaar Rotterdam) van vastgoed om een gemeentelijk loket voor startende ondernemers te openen dat ze kan helpen een pop up-locatie te vinden is er zo goed als niets van de grond gekomen. Ja, er is een website gekomen met verwijzingen naar ondernemers die geslaagd zijn als pop up starter, en wat makelaarssites die mogelijk een pand te huur hebben tegen een proeftarief dat lager is dan het gebruikelijke tarief.

Maar meer dan dat is er niet gekomen.

Dat is jammer want een stad heeft vernieuwing nodig, winkelstraten zoeken altijd weer nieuwe manieren om klanten te trekken en een van de manieren is dat ze mee gaan met de trend, of - beter nog - trendsetter zijn.

Een starter met een nieuw product maar nog weinig omzet kan met een pop up-locatie in een paar maanden testen of zijn idee aanslaat. Zo ja, dan maakt hij of zij omzet en kan hij of zij een normale huur gaan betalen en is de winkelstraat een succesvolle nieuwe ondernemer rijker. Zo nee, dan doekt hij of zij de zaak weer op.

Schneider deed zijn belofte tijdens een congres dat ik in 2015 zelf organiseerde in het toen leegstaande voormalige kantoor van de ABN Amro Bank aan de Coolsingel. Er waren veel deskundigen op gebied van vastgoed, en ondernemers die geïnteresseerd waren in pop up-locaties. Vandaar ook dat de belofte van Schneider met gejuich werd ontvangen. Des te pijnlijker dat dit loket niet meer is dan een webpagina met wat links.

De gedachte tijdens het congres was dat de gemeente een bureautje zou openen waar mensen zouden komen te zitten die starters zouden helpen met vragen over het vinden van een goede pop up-locatie, het vinden van een pop up-pand überhaupt, het regelen van vergunningen enzovoorts. In plaats daarvan verwijst de gemeente naar ondernemers die er in hun ogen verstand van hebben, zoals ikzelf. Dat, terwijl de gemeente mij niet eens gevraagd heeft of ik dat wel wil. Ik wordt immers niet betaald door de gemeente.

Een wethouder die inziet dat pop up-locaties voor startende ondernemers geen speeltjes zijn maar serieus bijdragen aan de economische invulling van de stad Rotterdam, maakt zich er niet op deze manier van af.

Het pop up-loket dat de wethouder heeft opgericht, komt niet in de buurt van de belofte die hij twee jaar geleden gedaan heeft. Het is niet meer dan een neploket.

is vastgoedjurist en adviseert gemeenten en ondernemers op het gebied van vernieuwing in winkelstraten.