Peter Bosz gekozen tot beste coach van eredivisie

Rinus Michels Award Ajax-coach zegt „verrast” te zijn met uitverkiezing, na tweede plaats in eredivisie. Ajax wint ook prijs voor de beste jeugdopleiding.

Ajax-coach Peter Bosz.
Ajax-coach Peter Bosz. Foto VINCENT JANNINK/ ANP

Peter Bosz heeft vrijdag op het trainerscongres in Zwolle de Rinus Michels Award gekregen voor beste coach van de eredivisie. De trainer van Ajax kreeg van de vakcollega’s de voorkeur boven Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord, Erik ten Hag van FC Utrecht, Henk Fraser van Vitesse en Mitchell van der Gaag van Excelsior.

Bosz eindigde met Ajax als tweede in de competitie en speelt woensdag de finale van de Europa League tegen Manchester United. „Ik ben verrast, aangezien Gio en Henk net echt een prijs hebben gewonnen”, zei Bosz. Feyenoord werd landskampioen en Vitesse won de KNVB-beker.

Bosz kreeg de prijs overhandigd door Leo Beenhakker. „Bosz’ team rammelt aan de poorten van het Europese clubvoetbal”, zei Beenhakker. „Ook hebben jonge spelers zich onder zijn leiding in een sneltreinvaart ontwikkeld.”

Het is voor het eerst dat Bosz de prijs wint. De afgelopen jaren werd de uitverkiezing gewonnen door Erik ten Hag (2016), Phillip Cocu (2015, PSV), Frank de Boer (2013 en 2014, Ajax) en Ronald Koeman (2012, Feyenoord).

Ajax won ook de prijs voor de beste jeugdopleiding. De afgelopen twee jaar won AZ die prijs – en in de vijf jaar daarvoor Feyenoord.

De oeuvreprijs voor beste trainer-coach ging naar Co Adriaanse. Hij kreeg de prijs uit handen van Louis van Gaal. „Co heeft het vak van voetbaltrainer altijd beschermd”, zei Van Gaal. „Ik kon altijd aan zijn teams zien wie de trainer was.”

De Rinus Michels Awards wordt jaarlijks op initiatief van vakblad De Voetbaltrainer georganiseerd.