Rohani wint Iraanse presidentsverkiezingen

De Iraanse staatstelevisie heeft hervormer Rohani inmiddels gefeliciteerd met zijn overwinning op conservatieve kandidaat Raisi.

Foto Tima/Reuters

De Iraanse president Hassan Rohani is met ruimt 57 procent van de stemmen herkozen en mag nog vier jaar doorregeren. Zijn voornaamste rivaal Ebrahim Raisi bleef steken op 38 procent. Ruim 41 miljoen Iraniërs brachten hun stem uit. De opkomst bedroeg 73 procent.

Lees onze analyse: Verkiezingen Iran: Rohani is de minst slechte van het stel

Meer dan 40 miljoen Iraniërs hebben gestemd. Dat is ongeveer gelijk aan de opkomst in 2013, toen Rohani voor het eerst verkozen werd. De hoge opkomst werkt in het voordeel van de pragmatisch ingestelde Rohani.

In Beeld: De laatste dag van de Iraanse verkiezingscampagne

De zittende president Rohani geldt naar Iraanse maatstaven als een pragmatische hervormer. Hij zorgde voor maatschappelijke ontspanning, onder meer door het toezicht op de kledingsregels van de vrouw te versoepelen. Daarnaast zocht Rohani toenadering tot het westen, wat leidde tot de versoepeling van de nucleaire sancties in 2016.

De verkiezingsuitslag is een duidelijk signaal dat de Iraniërs graag door willen met het voorzichtige hervormingsbeleid van Rohani. Hij was de meest liberale kandidaat voor de positie, die nog steeds ondergeschikt is aan de conservatieve ayatollahs.