Leraren eisen excuses van staatssecretaris Dekker

“Uw minachting en miskenning van het primair onderwijs zijn schokkend en weerbarstig”, aldus 40.000 leerkrachten in het basisonderwijs.

Foto Koen Suyk/ ANP

Basisschoolleraren zijn nog steeds boos. Ze eisten eerder al meer salaris en minder druk, maar het lerarencollectief PO in Actie wil nu ook een excuses van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Dat valt te lezen in een open brief die zaterdag in het AD gepubliceerd is.

Het lerarencollectief eist excuses van Dekker wegens zijn uitlatingen afgelopen week in een Kamerdebat over problemen in het onderwijs. Daar kwam ook de zwaarte van het lerarenberoep ter sprake. “Uw minachting en miskenning van het primair onderwijs zijn schokkend en weerbarstig”, aldus de schrijvers. Door zijn houding in het debat zijn volgens de actiegroep 120.000 leraren geschoffeerd en moet hij zijn woorden terugnemen.

Het collectief - waarbij zo’n 40.000 leraren zijn aangesloten - zegt dat als er geen excuses, een rectificatie van de uitspraken, erkenning van de problemen en erkenning van de aangedragen oplossing komen, ze het vertrouwen in de staatssecretaris opzeggen:

“De ramp die het lerarentekort met zich mee zal brengen is groter dan u en uw positie.”

Reactie Dekker

Dekker heeft zaterdag in een reactie aan persbureau ANP laten weten niet aan de salariseisen tegemoet te kunnen komen gedurende de formatieperiode:

“Ik begrijp heel goed dat vakbonden en actiegroepen in deze formatieperiode strijden voor meer salaris. Ik herken me echter niet in het inktzwarte beeld dat zij schetsen van het onderwijs. Natuurlijk zie ook ik de uitdagingen waar het onderwijs voor staat. Werkdruk, lerarentekort en kansenongelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat leraren, schoolleiders en overheid deze uitdagingen samen het hoofd kunnen bieden.”

Lees ook: De meester/juf heeft het te druk om les te geven

Leerkrachten klagen al langer over de toestanden in het basisonderwijs. De werkdruk in het basisonderwijs is hoog en een op de vijf leraren kampt met burn-outklachten. In april werd al door het lerarencollectief PO in Actie een manifest aangeboden bij de Tweede Kamer. De boodschap: meer salaris en minder werkdruk en als dat er niet komt, dan gaan alle scholen een week dicht.