Elk mens heeft straks kracht van superheld

Actiehelden hebben superkrachten. Mensen hebben die straks ook, dankzij de wetenschap.

De Hulk als ie boos is.
De Hulk als ie boos is.

Heb je wel eens actiefilm gezien met een superheld en je afgevraagd: zou dit misschien echt kunnen? Vliegen als Superman? Tegen een gevel klauteren al Spiderman?

De natuurkundige Barry Fitzgerald vroeg zich dit soort dingen ook af, toen hij in het jaar 2000 als 20-jarige student de actiefilm X-men zag. In die film zit onder meer de heldin Rogue, een mutant die iemands geheugen kan wissen door die persoon alleen maar aan te raken. „Ik was en ben een ongelooflijke liefhebber van films waarin helden superkrachten hebben”, vertelt Barry. „En ik bleef maar denken: stel dat mensen dankzij de wetenschappelijke vooruitgang superkrachten zouden krijgen?”

In het jaar 2000 was daar geen kijk op, zegt Barry: „Maar nu is dat wel denkbaar, door de snelle vooruitgang in de afgelopen 17 jaar.” Daarom organiseert Barry een conferentie waar wetenschappers vertellen over de technologie van superkrachten. Zo vertelt iemand over onderzoek aan soepele, ondoordringbare materialen, waarmee je binnenkort misschien een kogelvrije huid kan maken.

De meeste superkrachten komen waarschijnlijk van Crispr/CAS. Dat is een nieuwe techniek, waarmee je makkelijk en precies erfelijke eigenschappen van dieren en planten kunt veranderen. Door het DNA aan te passen kunnen we erfelijke ziekten bestrijden.

„Maar we kunnen mensen ook superkrachten geven met deze techniek”, denkt Barry. Denk aan supersterke spieren, zoals de Hulk die als hij boos wordt uit zijn kleren barst – zo zwellen zijn spieren op. Jij kan straks ook een Hulk worden, denkt Barry, maar zou je dat ook willen?
De conferentie ‘Secrets of Superhero Science’ is op 7 juni op de TU Delft.