Aanklager Zweden

Onderzoek naar Assange voor verkrachting gestopt

Julian Assange bij de ambassade van Ecuador in Londen, vrijdag.
Julian Assange bij de ambassade van Ecuador in Londen, vrijdag. Foto Frank Augstein / AP

De Zweedse aanklager stopt het gerechtelijk onderzoek wegens verkrachting naar WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Ook wordt het Europese aanhoudingsbevel ingetrokken. Dat melden Zweedse media. Het onderzoek wordt gestaakt, omdat Assange „in de nabije toekomst” niet gearresteerd kan worden. Hij zit al sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen om arrestatie en uitlevering te voorkomen. Mocht hij voordat de verjaringstermijn van de aanklacht afloopt, in 2020 terugkeren naar Zweden, dan kan de zaak alsnog heropend worden.

Assange wordt al sinds augustus 2010 verdacht van het verkrachten van een Zweedse vrouw. Assange heeft altijd geweigerd naar Zweden te komen voor verhoor, omdat hij vreesde vervolgens uitgeleverd te worden aan de VS. Dat land zou Assange willen oppakken wegens het lekken van geheime documenten. (NRC)