Zweden stopt onderzoek naar Julian Assange

De WikiLeaks-oprichter werd verdacht van verkrachting

Foto Kirsty Wigglesworth/AP

De Zweedse aanklager stopt het gerechtelijk onderzoek naar Julian Assange. Ook wordt het Europese aanhoudingsbevel tegen hem ingetrokken. Dat melden Zweedse media.

De aanklager laat het onderzoek vallen, omdat ze verwacht dat Assange “in de nabije toekomst” niet gearresteerd kan worden. De WikiLeaks-oprichter zit al sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen, om arrestatie en uitlevering te voorkomen. Mocht hij voordat de verjaringstermijn van de aanklacht afloopt, in 2020 terugkeren naar Zweden, dan kan de zaak alsnog heropend worden.

Assange wordt al sinds augustus 2010 verdacht van het verkrachten van een Zweedse vrouw. In november van dat jaar werd Assange officieel aangeklaagd en werd een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Assange heeft altijd geweigerd naar Zweden te komen voor verhoor, omdat hij vreesde vervolgens uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Dat land zou Assange willen oppakken wegens het lekken van geheime documenten.

Lees ook: De Russische connectie van WikiLeaks

Volgens de Engelse politie wordt Assange alsnog gearresteerd als hij de ambassade van Ecuador in Londen verlaat, omdat hij in 2012 niet inging op een verzoek van de Londense politie zich te melden.

Vanuit de Ecuadoriaanse ambassade leidt Assange WikiLeaks. De website werd vooral bekend om het lekken van een filmpje van een Amerikaanse luchtaanval op journalisten in Irak en het publiceren van meer dan 250.000 vertrouwelijke diplomatieke documenten, allebei in 2010.

Mogelijk wordt Assange daar in de Verenigde Staten nog voor vervolgd. Vorige maand meldde The New York Times dat Amerikaanse justitie mogelijk onderzoek naar hem gaat doen. Minister Jeff Sessions noemde arrestatie van Assange “een prioriteit” voor zijn ministerie. De advocaat van Assange heeft vrijdagmiddag laten weten dat de Australiër uit angst voor vervolging in de Verenigde Staten politiek asiel wil aanvragen in Frankrijk.

In een eerste reactie zegt Assange dat hij “niet vergeeft en vergeet”.

Twitter avatar JulianAssange Julian Assange Detained for 7 years without charge by while my children grew up and my name was slandered. I do not forgive or forget.