Ziekenhuizen

Inspectie ontving 55 meldingen van ‘zwijgcontracten’ in de zorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft sinds april 2015 55 meldingen ontvangen van zogenoemde ‘zwijgcontracten’. Dat zijn ongewenste geheimhoudingsovereenkomsten in de zorg waarmee ziekenhuizen willen voorkomen dat patiënten zich in de media negatief uitlaten over misstanden, of een rechtszaak beginnen. Demissionair minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) riep vorig jaar op om zwijgcontracten te melden bij de IGZ. Aanleiding was de dood van de 21-jarige hockeyspeler Rogier Mooij in 2014. Radioprogramma Argos onthulde dat het Tergooi-ziekenhuis de ouders van Mooij zwijggeld betaalde om te voorkomen dat ze naar de media of het Tuchtcollege zouden stappen vanwege de verkeerde diagnose die tot de dood van de jongen leidde. (NRC)