Wikileaks

Zweden schrapt aanklacht tegen WikiLeaks-leider Julian Assange

De Zweedse aanklager laat de aanklacht tegen Wikileaks-oprichter Julian Assange vallen. Ook wordt het Europees aanhoudingsbevel tegen hem ingetrokken. Dat melden Zweedse media vrijdag. Assange wordt sinds augustus 2010 verdacht van het verkrachten van een Zweedse vrouw. Assange heeft altijd geweigerd naar Zweden te reizen voor verhoor, omdat hij vreesde uitgeleverd te worden aan de VS. Daar wordt hij gezocht wegens het lekken van geheime documenten. Om uitlevering te voorkomen woont Assange sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. De Britse politie liet vrijdagochtend weten dat Assange, zodra hij de ambassade zou verlaten, aangehouden zou worden. Dit omdat hij in het Verenigd Koninkrijk de voorwaarden van zijn borgtocht schond, door naar de ambassade te vluchten. (NRC)