VVD-voorzitter

Henry Keizer had niet weg gehoeven van Rutte

VVD-leider Mark Rutte vond niet dat partijvoorzitter Henry Keizer weg had gehoeven, zei hij donderdag kort nadat Keizer bekend had gemaakt dat hij opstapt. „Het was echt zijn besluit”, aldus de premier. Een „moedig besluit” bovendien.

Keizer (56) stond al bijna een maand onder grote druk nadat was gebleken dat hij zijn crematoriumbedrijf tegen een opvallend laag bedrag had gekocht. Hij betaalde, in een zogeheten management buy-out met de andere leden van de directie, 12,5 miljoen euro terwijl hetzelfde management het bedrijf in de boeken op 31,5 miljoen waardeerde.

Na publicaties daarover van onderzoekssite Follow the Money trad Keizer tijdelijk terug als voorzitter. Een dag voor het partijcongres van de VVD, dat deze vrijdag op Papendal begint, maakte hij bekend helemaal te stoppen. „Onze partij heeft een voorzitter nodig die zich volledig kan inzetten en concentreren op de uitoefening van zijn taak”, schreef hij. De kwestie heeft hem zwaar geraakt. „U kunt zich hopelijk voorstellen dat het enorm ingrijpend is om van het ene moment op het andere aan de schandpaal te worden genageld.”

Naar Keizers handelen, twee jaar voor hij in 2014 voorzitter van de VVD werd, liep een onderzoek van de integriteitscommissie van de partij. Formeel moet de integriteitscommissie daar nog een besluit over nemen.

Rutte wilde donderdag niet vooruitlopen op mogelijke kandidaten voor het partijvoorzitterschap. Ook wilde hij zich niet bemoeien met de vraag of het onderzoek wordt voortgezet. Hij zei dat het, „in deze fase van de formatie”, belangrijk is dat de partij een voorzitter heeft die optimaal kan functioneren.

Vijf plagen van de VVD Pagina 8