Reportage

Gemeente trekt tientallen miljoenen uit om groei stad in goede banen te leiden

ANP

De gemeente zet de komende jaren tientallen miljoenen in om de groei van de stad in goede banen te leiden. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die wethouder Udo Kock (Financiën, D66) woensdag heeft gepresenteerd.

Het college trekt voor de jaren 2018 en 2019 een kleine 16 miljoen euro uit voor handhavers en hun opleiding. Van dat bedrag is 4,1 miljoen structureel: dat komt elk jaar op de begroting, als het aan dit college ligt.

Verder investeert de gemeente 2,25 miljoen in een nieuw evenemententerrein in Westpoort, om de uitgaansdrukte te spreiden. Ook worden bestaande evenemententerreinen aangepast om overlast door festivals te verminderen.

De stad reserveert 11,6 miljoen voor de voorbereiding van de Javabrug over het IJ. Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) en Rijkswaterstaat lieten in maart dit jaar aan Amsterdam weten dat zij bezwaren hebben tegen deze brug over de drukke vaarroute.

Stijgende inkomsten

2,4 miljoen euro gaat naar de kap van Canadese populieren en de herplanting van nieuwe bomen in hun plaats. Deze veelal in de jaren zestig geplante bomen zijn aan het eind van hun levenscyclus en de dikke takken ervan kunnen relatief gemakkelijk afbreken.

De inkomsten van Amsterdam stijgen ook sterker door de toename van inwoners en bezoekers. Toeristenbelasting leverde Amsterdam in 2016 zo’n 65 miljoen euro op, 6 miljoen meer dan begroot. Doordat er steeds meer inwoners bijkomen (12.000 per jaar) stijgen ook de inkomsten uit gemeentelijke leges en de afvalstoffenheffing. Amsterdam sluit 2016 af met een positief resultaat van 160 miljoen euro, waarvan 56 miljoen wordt gebruikt om de schulden van de stad af te lossen. De resterende 104 miljoen wordt gebruikt voor investeringen; veel geld gaat naar schoolgebouwen en sportaccomodaties. De Voorjaarsnota moet nog worden besproken door de gemeenteraad.